Тканини. Лабораторне дослідження № 1 ознайомлення з препаратами тканин людини.

 Виконайте лабораторне дослідження. МІКРОСКОПІЧНА БУДОВА М'ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ (робоч. зошит, підр. с.139, 140).




Інструктивна картка.

Тема
Мета
Хід роботи
1.,  2.,  3.- 

4.Заповніть таблицю ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДІВ МЯЗОВОЇ ТКАНИНИ (матеріал підр. с. 138+ДОДАТКИ).


ДОДАТКИ


Як влаштована м'язова тканина?


Вона складається з великих за розміром клітин — міоцитів. Вони ще називаються волокнами. Клітини м'язової тканини володіють декількома ядрами і великою кількістю мітохондрій — органоїдів, що відповідають за вироблення енергії. Крім того, будова м'язової тканини людини і тварин передбачає наявність невеликої кількості міжклітинної речовини, яка містить колаген, який надає м'язам еластичність.



Вивчення особливостей будови м'язової тканини




М’язова тканина є складовою опорно-рухової системи та органів, робота яких пов’язана з рухом. Клітини м’язової тканини містять велику кількість скоротливих білків і здатні до збудження та його передачі.

Давайте розглянемо будову і функції м'язових тканин різних видів окремо.

Розрізняють непосмутовану, посмуговану скелетну та серцеву м’язові тканини. 
    Непосмугована (гладка) м’язова тканина. 
  •  Структурними елементами є клітини- міоцити довжиною від 20 до 100 мкм. Це веретеноподібні, одноядерні клітини з неупорядкованим розташуванням міофібрил і слабко розвиненою саркоплазматичною сіткою. Активність у вигляді тонічного типу скорочень, за якого клітини скорочуються повільно, ритмічно, без втоми і недовільно, можуть довго перебувати в скороченому стані. Розташовується в стінках органів травної, дихальної, сечовидільної, статевої систем, судин. ( мал. а). Вона входить до складу стінок судин, шлунка, кишечнику та інших порожнистих органів.  Функції: забезпечує рухи кишечника, зміну просвіту судин, пологи, сечовипускання тощо. А також..детальніше http://poradu.pp.ua/krasa-zdorovya/6435-gladka-myazova-tkanina-budova-funkcyi.html.
  • Тепер давайте розглянемо наступний вид м'язової тканини. Посмугована (скелетна) м’язова тканина Структурними елементами є м'язові волокна довжиною від 1 до 130 мм. М’язові волокна містять міофібрили — скоротливі елементи, які складаються з темних та світлих смужок, що закономірно чергуються. Оболонка м'язових волокон називається сарколемою, а цитоплазма – саркоплазмою. Сильно розвинена саркоплазматична сітка. Скорочується потужно, швидко, з втомою і довільно, не може довго перебувати в скороченому стані; такий тип скорочень називається тетанічним. Утворює скелетні та мімічні м'язи, м'язи язика, діафрагми.  ( мал. б).  Функції: здійснює в складі скелетних м'язів рухи тіла, міміку обличчя, мову, забезпечує переміщення тіла у просторі, відповідає за пересування частин тіла відносно один одного, підтримання пози організму, бере участь в процесі регулювання температури: чим активніше скорочуються м'язи, тим вище температура. При замерзанні поперечно-смугасті м'язи можуть почати скорочуватися мимоволі. Цим і пояснюється тремтіння в тілі.

  • Дана тканина (посмугована серцева тканина) схожа одночасно і на поперечно-смугасту, і на гладку. Як і гладка, вона регулюється вегетативною нервовою системою. Однак скорочується вона так само активно, як і поперечно-смугаста. Особливий тип м’язової посмуговано-серцевої тканинитканини - серцевий м’яз    ( мал 5 в. Типи мязової тканини) складається з одноядерпих посмугованих клітин, що зв’язані між собою спеціальними контактами  (кардіоміоцитів) довжиною 100-150 мкм. Ці клітини з'єднуються кінцями у багатоядерні м'язові волокна з розташованими в центрі ядрами. Поєднуються волокна вставними дисками, мають упорядковане розташування міофібрил та сильно розвинену саркоплазматичну сітку. Скорочується швидко, ритмічно, без втоми, недовільно. Функції м'язової тканини даного виду: забезпечення пересування крові по організму. Утворює серцевий м'яз – міокард.  Забезпечує роботу серця.
















Види м'язової тканини: А — посмугована м'язова тканина; Б — непосмугована (гладенька) м'язова тканина; В — серцева м'язова тканина

Додатки

Гіаліновий хрящ                    Кісткова тканина


Гіаліновий хрящ: 1-хондроцити, 2-міжклітинна речовина, 3-охрястя з кровоносними судинами.   


Кісткова тканина: 1-остеон, 2-канал остеону, 3-остеоцит, 4-відростки остеоцитів, 5-міжклітинна речовина
_________________________________________________________


Гіаліновий хрящ:
1 — охрястя; 2 — колагенові волокна охрястя; 3 — ядра клітин охрястя; 4 — міжклітинна речовина хряща; 5-6 — хрящові клітини; 7 — ізогенні групи; 8 — базофільні зони; 9— клітинні території; 10 — інтертерриторіальна міжклітинна речовина


Гіаліновий хрящ1.     Ізогенні групи хондроцитів; 2. Міжклітинна речовина; 3.Охрястя


Гіаліновий хрящ ребра кролика


Позначення: 1. Охрястя (перихондр). 2. Хондроцити. 3. Ізогенні групи. 4. Проміжна речовина. 5. Хрящові шари. 6. Хрящові перекладини (балки). \




1 — остеон, 2—канал остеона с кровеносными сосудами, 3 система вставочных пластинок


Кісткова тканина






Висновок до роботи.

Коментарі