Матеріал до уроку 8 клас

З історії переливання крові
Матеріал до уроку 8 клас
Перші згадки про переливання крові дійшли до нас ще з часів Давнього Єгипту і Греції. Тамтешніми мешканцями вважалося,що від переливання крові людина стає хоробрішою.
У 1666 р. англійський анатом Дж. Лоуер вперше довів можливість оживити тварину шляхом переливання крові. Після смерті знекровленого собаки в його кровоносне русло влили кров іншого собаки. Тварина ожила.
У XVII ст. кров людини вважали рівноцінною,адже за зовнішнім виглядом вона не відрізнялася. Тоді було зроблено 20 переливань крові від тварин людям,але більшість із них закінчилася трагічно. Сьогодні є нам відомо,що кров людей і тварин не сумісна.
Перше вдале переливання крові від людини людині відбулося у 1819 р. в Англії. Через 13 років у Росії лікар А.Вольф зробив успішне переливання крові жінці,що помирала під час пологів. Та надалі знов невдачі. На той час зі 247 переливань крові від людини людині 176 закінчувалися смертю.
Незалежно один від одного австралійський науковець Карл Ландштайнер у 1901 р. та чеський вчений Ян Янський у 1903 р. виявили у людей 4 групи крові за антигенною системою еритроцитів АВ0.У 1930р.Карл Ландштайнер став лауреатом Нобелевської премії за відкриття груп крові.
Сьогодні переливання крові-це метод лікування хворих,в основі якого лежить трансплантація(від.transplatatio-пересадження) сполучної тканини людини-крові. Застосування цього методу передбачає високий ступінь відповідальності як медперсоналу,так і донорів.
Донори-це люди,у яких беруть кров, а ті кому переливають – реціпієнти. Донорами можуть бути всі здорові люди віком від 18 до 60 років.


Коментарі