Профільний рівень 11 клас: БІОЛОГІЧНИЙ ПРОГРЕС ПРАКТИЧНІ РОБОТИ: 17. Виявлення ароморфозі у тварин 18. Виявлення ароморфозів у рослин



ШЛЯХИ ЕВОЛЮЦІЇ ОРГАНІЗМІВ

БІОЛОГІЧНИЙ ПРОГРЕС

Біологічний прогрес – напрям еволюції, що характеризується підвищенням пристосованості організмів певної систематичної групи до навколишнього середовища. Поява нових пристосувань забезпечує організмам успіх у боротьбі за існування, збереження і розмноження в результаті природного відбору. 

Чим розрізняються поняття «біологічний прогрес» і «морфофізіологічний прогрес»?
  • Біологічний прогрес – напрям еволюції, що характеризується підвищенням пристосованості організмів певної систематичної групи до навколишнього середовища. Поява нових пристосувань забезпечує організмам успіх у боротьбі за існування, збереження і розмноження в результаті природного відбору. 
  • Морфофізіологічний прогрес – це глибокі зміни в будові і функціях організмів, у результаті яких значно підвищується рівень організації та інтенсивність процесів життєдіяльності.
Якими шляхами може досягатися біологічний прогрес?  Охарактеризуйте ці шляхи.












  • Біологічний прогрес досягається різними шляхами. О. М.Северцев назвав їх головними напрямами еволюційного процесу. Зараз виділяють такі шляхи біологічного прогресу: арогенез, алогенез і катагенез.



  • Схема, що ілюструє співвідношення між ароморфозом, загальною дегенерацією та ідіоадаптацією



    Загальна схема біологічного прогресу (за Сєверцовим): ароморфози (a) зображені як переходи на вищий рівень (R, O), ідіоадаптації (b) — у вигляді відгалужень на одному рівні, загальна дегенерація — як перехід на нижчий рівень (P)


     Арогенез – шлях розвитку адаптацій, що підвищують рівень організації особин і дозволяють їм розширити середовище перебування або перейти в нове середовище. Ці адаптації називаються ароморфозами. – І покритонасінних рослин, класів наземних хребетних тварин та ін.
     Аллогенез – шлях розвитку приватних адаптацій, що не змінюють рівень організації особин і дозволяють їм більш повно заселити колишне середовище проживання. Ці адаптації називаються алломорфозами. 
    Катагенез – шлях розвитку адаптацій, що знижують рівень організації особин і дозволяють їм заселити більш просте середовище проживання. Ці адаптації називаються катаморфозами.
    Ароморфози, за О. М. Северцевим, — це такі пристосувальні зміни будови та функцій органів, які мають загальне значення для організму в цілому і піднімають енергію його життєдіяльності на новий якісний рівень. Вони характеризуються підвищенням організації, розвитком універсальних пристосувань, розширенням середовища існування.

    І.І.Шмальгаузен: ароморфози дають можливість використовувати нові ресурси середовища.

    Ароморфоз (від грец. айро - піднімаю та морфозіс - форма) - значне ускладнення будови організмів, яке підвищує загальний рівень їхньої організації і сприяє кращому пристосуванню до різноманітних умов. Наприклад, поява щелеп у хребетних тварин дала їм можливість живитись великою здобиччю; утворення квітки у покритонасінних привело до розвитку запилення за участю комах тощо.

    Ароморфози є окремими конкурентоздатними морфофізіологічними змінами, які визначають арогенез тієї чи іншої групи. 

    Типовими ароморфозами у безхребетних є
    • статеве диференціювання
    • поява білатеральної організації
    • виникнення трахейної системи дихання
    • концентрація центральної нервової системи
    • перехід до легеневого диханняу 
    а розвиток ходильних кінцівок і крил у комах дав їм можливість опанувати сушу і частково повітря (порівняно із зябродишними членистоногими) - активізація рухових органів та вдосконаленню їх конструкції. 

    Типовими ароморфозами у ссавців є: 

    1) Чотирикамерне серце ⇨ 
    розділення серця на праву й ліву половини з диференціацією двох кіл кровообігу, повне розділення венозної і артеріальної крові ⇨ теплокровність
    2) Волосяний покрив ⇨ терморегуляція
    3) Матка і плацента ⇨ внутрішньоутробний розвиток ⇨ постачання поживних речовин до ембріона за рахунок організму матері
    4) Молочні залози ⇨ вигодовування дитинчат молоком ⇨ великий шанс виживання потомства
    5) Розвинена нервова система (кора великих півкуль) ⇨ складна діяльність ⇨ висока пристосованість до різних умов навколишнього середовища
    6) Альвеолярні легені ⇨ з
    більшення робочого об’єму легень  досконаліше окиснения сполук та достатнє постачання органів киснем ⇨ більше енергії
    7) Диференціація зубів (ікла, різці, малі і великі корінні) і спеціалізація органів травлення  ⇨ забезпечують повніше використання поживних речовин, краще засвоєння їжі   посилення процесів метаболізму    виникненню теплокровності
    8)  Утворення поперечносмугастої мускулатури   активізація рухових органів та вдосконаленню їх конструкції
      
    Ароморфозами в розвитку рослин були: 
    • виникнення епідермісу, продихів
    • виникнення провідної і механічної систем
    • закономірна зміна поколінь у циклі розвитку
    • утворення квіток, плодів тощо. 
     Які ароморфози дозволили рослинам вийти на сушу?
    • Поява тканин (покривна, механічна, провідна) у рослин, завдяки яким стало можливим підтримувати вертикальне положення тіла, проводити поживні речовини від коренів у верх.
    Ароморфози формуються на основі спадкової мінливості та природного добору і є пристосуваннями широкого значення. Вони забезпечують перевагу в боротьбі за існування і відкривають можливості освоєння нового, раніше непридатного середовища існування. Шляхом ароморфозів утворюються великі систематичні групи — типи та класи.

    Аллогенез – шлях розвитку приватних адаптацій (розвиток групи організмів (родини, ряду, класу, типу та ін.) , що не змінюють рівень організації особин і дозволяють їм більш повно заселити колишне середовище проживання. Ці адаптації називаються алломорфозами, або ідіоадаптаціями.  
    Ідіоадаптація (від грец. ідіос - особливий та лат. адаптатіо - пристосування) - певні зміни у будові організму, які не змінюють загального рівня організації, а є лише пристосуванням до певних умов існування.Завдяки формуванню різних ідіоадаптацій тварини близьких видів можуть жити в найрізноманітніших географічних зонах. 

     Приклади ідіоадаптацій:

    •  ротова порожнина мурахоїда поступово трансформувалася в хобот, деякі зуби атрофувалися, тіло стало довгим і гнучким



    • лапи крота пристосувалися до риття землі, вушні раковини атрофовані, очі не мають кришталика і сітківки через нестачу світла


    • в залежності від типу харчування, у різних видів птахів спостерігаються принципово різні форми дзьоба. У тропічних папуг і туканів ця частина тіла відрізняється значними розмірами і масивністю, що дозволяє їм з легкістю харчуватися фруктами і великими горіхами. 


    • Дзьоби невеликих птахів мають загострену і подовжену форму для видобутку основних джерел їжі - насіння і комах.
    • яскравий приклад ідіоадаптації - трансформація кінцівок. Так у водоплавних птахів з'явилися перетинки, а у орлів і яструбів - потужні кігті для полювання на гризунів. Також варто звернути увагу на крила. У страусів і пінгвінів вони взагалі відсутні через проживання на рівнинних територіях і досить велику вагу.
    • донні мешканці морів пристосувалися до високого тиску товщі вод за рахунок плоскої форми тіла (скати, камбала).

    • Яскравий хітиновий покрив деяких видів комах попереджає хижаків про їх отруйність.
    • А ось нешкідливі комахи мають схоже забарвленням але оманливе обманним - ефективний  засіб захисту.

     Завдяки яким алломорфозам (ідіопдаптаціям) птахи та  ссавці досить повно заселили наземно-повітряне середовище?
    • Завдяки появі різних форм кінцівок у хребетних, дзьобів і ніг у птахів.
    різні типи дзьобів у птахів 
    • кінцівок у тварин




    Залежно від типів ґрунту, характеру клімату, а також під впливом умов навколишнього середовища формується ідіоадаптації у рослин.

    • У пустельних районах, де спостерігається істотний дефіцит вологи і велика кількість сонячної радіації, рослини пристосувалися до виживання за рахунок довгої і дуже розвиненої кореневої системи і дрібних листя, покритих жорстким шаром кутикули.

    У приполярних областях рослини не відрізняються великими розмірами, їх вегетаційний період скоротився майже вдвічі, а листя - дуже дрібне і шкірясте.

    В умовах перезволоження рослини трансформували свої листові пластини, які стали дуже широкими і гладкими, щоб не вбирати надлишки води.
    Рослини мають різні пристосування до запилення і розповсюдження насіння у природі.

    Береза - вітрозапильна рослина, її пилок розлітається навіть від легенького подиху вітру



    У результаті ідіоадаптацій виникають дрібні систематичні групи.

    Катагенез – шлях розвитку адаптацій, що знижують рівень організації особин і дозволяють їм заселити більш просте середовище проживання. Ці адаптації називаються катаморфозами.
    Назвіть катаморфоз, що дозволяють організмам перейти до паразитичного способу життя. 

    Прикладами катаморфоз є: 
    • редукція нервової системи, органів почуттів, руху і травлення у паразитичних хробаків; втрачення листя і коріння рослинами-паразитами та ін. Спрощення організації у паразитичних форм супроводжується вдосконаленням репродуктивної системи, що призводить до їх процвітання, тобто до біологічного прогресу.
    Вкажіть, які з перерахованих нижче пристосувань тварин до наземних умов є ароморфозами, а які – аломорфозами:
    • альвеолярні легені;
    • крило птаха;
    • кінцівка крота;
    • чотирикамерне серце;
    • нога коня;
    • внутрішнє запліднення.

    Ароморфози:
    • альвеолярні легені;
    • чотирикамерне серце;
    • внутрішнє запліднення.

    Аломорфози:
    • крило птаха;
    • кінцівка крота;
    • нога коня.

    Назвіть ознаки біологічного прогресу і біологічного регресу.
    • Ознаки біологічного прогресу: збільшення чисельності особин, розширення ареалу, збільшення числа популяцій, підвидів, видів і т. д. (Прогресивна диференціація). 
      Результат успіху виду в боротьбі за існування.
    • Ознаки біологічного регресу: зменшення чисельності особин, скорочення ареалу, зменшення числа систематичних груп більш низького рангу (зниження різноманітності особин), 
      вимирання виду. Палеонтологія довела, що багато видів в минулому повністю зникли. Якщо при біологічному прогресі деякі види розвиваються і широко поширюються по всій земній кулі, то при біологічному регресі види зникають, не зумівши пристосуватися до умов навколишнього середовища.
    Причини біологічного регресу: зникнення здатності організмів пристосовуватися до змін умов навколишнього середовища. 

    До біологічного регресу схильні:
    • Організми-паразити. У тварин-паразитів (плоскі черви) редукуються органи чуття, травна система, спрощується нервова система. Замість цього у них розвиваються різні необхідні пристосування-присоски, причепки, що сприяють утриманню у кишечнику хазяїна.
    • Тварини, що ведуть нерухомий спосіб життя.
    • Тварини, що живуть під землею або в печерах.
    • Регрес у рослин тісно пов'язаний з паразитичним способом життя. Наприклад, вовчок соняшниковий- рослина-паразит, що існує на корінні соняшника, конопель, конюшини. Стебла у неї темнуватого забарвлення, лускоподібне листя позбавлене хлорофілу, тому за допомогою присосок вони вбуравлюються в тіло інших рослин і висмоктують їх поживні речовини.

    ЗГІДНО ПРОГРАМИ ЗНО

    ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК МІЖ НАПРЯМКАМИ БІОЛОГІЧНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ

    В еволюції органічного світу виділяють три напрямки:
    • ароморфоз — підвищення рівня організації живих організмів;
    • ідіоадаптація — пристосування живих організмів до умов навколишнього середовища без принципової перебудови їхньої біологічної організації;
    • дегенерація — спрощення рівня організації живих організмів, що призводить до біологічного регресу.
    Зв'язок між ароморфозом, ідіоадаптацією і дегенерацією в еволюції органічного світу неоднаковий. Ароморфоз у порівнянні з ідіоадаптацією відбувається рідше, але саме він знаменує новий етап у розвитку органічного світу. Ароморфоз призводить до виникнення нових високоорганізованих систематичних груп, які займають інше середовище проживання і пристосовуються до умов існування. Навіть еволюція іде шляхом ідіоадаптації, іноді і дегенерації, які забезпечують організмам обживання нового для них середовища проживання.
    Ідіоадаптація (від грец. ідіос - особливий та лат. адаптатіо - пристосування) - певні зміни у будові організму, які не змінюють загального рівня організації, а є лише пристосуванням до певних умов існування. Приклади ідіоадаптацій — це різна будова квіток покритонасінних, різноманітні ротові органи комах тощо.
    Приклади ідіоадаптацій:
    I - будова квітки комахозапильних (1) та вітрозапильних (2) рослин;

    II - ротові органи комах: гризучого типу (1), пристосовані для споживання твердої їжі; гризучо-лижучого типу (2) - пристосовані для злизування рідкої їжі; сисного типу (3) -пристосовані для живлення нектаром; колючо-сисного типу (4) слугують для проколювання покривів рослин, тварин і людини та висмоктування у рослин - соків, у тварин і людини - крові


    ____________________________________________
    ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

    АРОМОРФОЗИ
     Ароморфози ви­никають у процесі еволюції порівняно рідко і завжди ведуть до появи нових, більш високоорганізованих форм, здатних присто­совуватися до інших середовищ існування. Далі еволюційний процес йде шляхом ідіоадаптації, що дозволяє організмам обжи­вати нові екологічні ніші.

    Завдання:
    • навести приклади ароморфозів
    • характеризувативиникнення багатоклітинності як важливий ароморфоз у розвитку органічного світу
    • розкрити: шлях досягнення біологічного прогресу - ароморфоз
    • аналізувати роль ароморфозів у освоєнні організмами всіх середовищ існування на нашій планеті
    ПРАКТИЧНІ РОБОТИ: 

    17. Виявлення ароморфозів у тварин
    18. Виявлення ароморфозів у рослин

    додам згодом








    Коментарі