Профільний рівень 11 клас ПРАКТИЧНА РОБОТА № 14 Вивчення й опис зовнішнього вигляду скам’янілостей давніх організмів.

ДОКАЗИ ЕВОЛЮЦІЇ.

https://youtu.be/oGKTzHFjo08

Біологічна еволюція — історичний процес розвитку органічного світу, що супроводжується змінами організмів, вимиранням одних і появою інших. Сучасна наука оперує багатьма фактами, які свідчать про еволюційні процеси.


ОЗНАЙОМТЕСЯ З МАТЕРІАЛОМ ДО ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ
 № 14 Вивчення й опис зовнішнього вигляду скам’янілостей давніх організмів.

Палеонтологічні докази

Палеонтологія вивчає викопні організми і дозволяє встановити історичний процес і причини зміни органічного світу. На основі палеонтологічних знахідок складена історія розвитку органічного світу.\\
Вивчаються викопні залишки вимерлих організмів і виявляються їхні подібність і відмінність із сучасними організмами. В одних випадках вдалося встановити перехідні форми, в інших  –  філогенетичні ряди, або палеонтологічні ряди (ряди видів, що послідовно замінюють один одного).

Викопні перехідні форми — форми організмів, які поєднують найдавніші і сучасні групи. Вони допомагають відновити філогенез окремих груп. 
Представники: 
  • археоптерикс — перехідна форма між рептиліями і птахами.Відбиток на камені археоптеріксу  –  перехідної форми між плазунами та птахами (150 млн років тому).Виявлено велику кількість плазунів, які виробили здатність літати, частина з них мала пір'я, тому їх розглядають як перехідні форми між плазунами і птахами. Найбільш відомим є археоптерикс. Він був розміром приблизно з сучасну ворону. Формою тіла, будовою кінцівок та наявністю оперення подібний до сучасних птахів, можливо, літав. Спільним з плазунами була особлива будова таза і ребер, наявність дзьоба з конічними зубами, по три вільні пальці на крилах, подвійноувігнуті хребці, довгий хвіст з 20—21 хребця, кістки були не пневматизовані, грудна кістка без кіля.
Лондонський екземпляр археоптерикса, першої знахідки перехідної форми між плазунами і птахами


Реконструкція Archaeopteryx lithographica
Реконструкція іхтіостеги

  • Батрахозаврів, що існували в кам'яновугільний і пермський періоди, розглядають як перехідну форму між земноводними і плазунами. Батрахозаври хоч і проводили життя у дорослій стадії на суходолі (подібно до плазунів), були тісно пов'язані з водоймами і зберегли низку ознак, притаманних земноводним, зокрема, відкладання ікри і розвиток личинок у воді, наявність зябер тощо.
  • У викопному стані добре зберігають форми, що мають твердий скелет. На фото — скелет ліценопса проміжної форми між плазунами і ссавцями .
У викопному стані добре зберігають форми, що мають твердий скелет. На фото — скелет ліценопса — проміжної форми між плазунами і ссавцями 
  •  іностранцевія — перехідна форма між рептиліями і ссавцями.


Приклади серед рослин

  • псилофіти (РИНІОФІТИ)— перехідна форма між водоростями і наземними рослинами, перші наземні рослини.

Риніофіт.


Палеонтологічні ряди (філогенетичні ряди) складаються з викопних форм і відображають хід філогенезу (історичного розвитку) виду, ряди викопних форм, пов'язані між собою в процесі еволюції і відбивають поступові зміни їх історичного розвитку.Такі ряди існують для коней, слонів, носорогів. 


Перший палеонтологічний ряд коней був складений В. О. Ковалевським (1842-1883).

Були досліджені російським вченим В. О. Ковалевським та англійським Дж. Сімпсоном. Вони показали, що сучасні однопалі копитні походять від стародавніх дрібних всеїдних тварин. Аналіз викопних решток коней допоміг встановити поступовість процесу еволюції в межах цієї групи тварин, зокрема, як змінюючись у часі, викопні форми набували все більшої подібності із сучасними конями. Порівнюючи еоценового еогіпуса із сучасним конем, важко довести їх філогенетичну спорідненість. Проте наявність ряду перехідних форм, які послідовно змінювали одна одну на великих просторах Євразії і Північної Америки, дала змогу відновити філогенетичний ряд коней та встановити напрям їх еволюційних змін. Він складається з ряду наступних форм (у спрощеному вигляді): Phenacodus — Eohippus — Miohippus — Parahippus — Pliohippus — Equus.

Релікти — рідкісні види рослин або тварин, які залишилися існувати на даній території і збереглися з минулих геологічних часів. Для них характерні ознаки вимерлих груп минулих епох.




Живі викопні” – релікти серед тварин: а – мечохвіст; б – латимерія; в – гаттерія; г – качконіс.
 Вивчення реліктових форм дозволяє відновити вигляд зниклих організмів, відтворити умови їх проживання і спосіб життя.
  •  Гатерія — представник древніх примітивних плазунів. Такі плазуни жили в юрському і крейдяному періоді. 
  • Кистепера риба латимерія відома з раннього девону. Ці тварини дали початок наземним хребетним. 
  • Гінкго є найбільш примітивною формою голонасінних. Листя велике, віялоподібне, рослини листопадові. 
  • На території України серед рослин-реліктів збереглися азалія жовта, сосна крейдяна, тис ягідний. Серед тварин реліктами є хохуля звичайна, перев’язка та інші тварини.
Порівняння сучасних примітивних і прогресивних форм організмів дає можливість відновити деякі ознаки передбачуваних предків прогресивної форми, проаналізувати перебіг еволюційного процесу.
Практична робота № 14 (виконати в робочих зошитах)
Тема. Вивчення й опис зовнішнього вигляду скам’янілостей давніх організмів.
Мета: з’ясувати значення викопних форм для науки; формувати вміння робити висновки про докази еволюції на основі самостійно отриманих знань.
Обладнання та матеріали: лупа, фото, таблиці та малюнки із зображеннями палеонтологічних знахідок, відео
ХІД РОБОТИ
1. Розгляньте фото (малюнки) з викопними рештками.


2. У яких гірських породах вчені виявляють скам’янілості?_____________________________________________________________________
3. Чим можна пояснити ступінь подібності ТА відмінності між об’єктами, представленими у вигляді скам’янілостей і сучасними організмами?
_____________________________________________________________________
4.  До яких систематичних груп можуть належати організми, представлені на скам’янілостях?(запропоновані вчителем)
Н-Д: 1. ПТАХИ  2_____________  3________________ 4____________ 5___________.....

6. Про що свідчать знахідки скам’янілостей?
Висновок. Сформулюйте висновок щодо ролі палеонтологічних матеріалів у справі доказу еволюційних перетворень живих організмів.


Коментарі