10 клас профільний рівень: Багатоклітинні організми.Структурні елементи багатоклітинного організму і принципи його функціонування.


Багатоклітинні організми — це організми, що складаються з більше ніж одної клітини, пов'язаних між собою в єдине ціле. 
Не існує чіткої межі між одноклітинними та багатоклітинними організмами. Одноклітинні володіють засобами для створення багатоклітинних колоній, в той же час окремі клітини деяких багатоклітинних організмів у змозі самостійно існувати.
Структурні елементи багатоклітинного організму (клітини, тканини, органи, системи органів) і принципи його функціонування.

Спеціалізація клітин у зв’язку з виконуваною функцією.

Клітина — самостійна жива система, еле­ментарна одиниця будь-якого живого ор­ганізму. З клітин, мов із мікроскопічних цеглинок, збудоване й наше тіло. Воно міс­тить приблизно 100 трильйонів клітин.
 Де­які клітини живуть недовго, інші зберігають­ся в організмі протягом усього життя. Клі­тини різноманітні за формою, розмірами та виконуваними функціями.
Наш організм складається з клітин близько 200 різних спеціалізацій, і всі клітини, незалежно від їхнього типу, роблять одну справу — підтримують протягом певного часу, свою працездатність та за­безпечують життєдіяльність організму. 
Клітини можуть бути круглими, зірчастими, прямокутними тощо, вони дуже дрібні, й побачити їх можна лише у мікроскоп. 
Вперше клітину розгледів у звичай­ний мікроскоп англійський натураліст Роберт Гук, який жив у XVII сторіччі. Завдяки сучасним електронним мікроскопам можна побачити не тільки розміри та форму клітин, але й їхню структуру. Для цього клітини перед дослідженням спеціально фарбують. 

Встановлено, що еритроци­ти (клітини крові) за формою нагадують двоввіг­нутий диск, а нейрони (нервові клітини) мають кілька коротких та один довгий (до 1 м) від­росток. Жирові клітини мають округлу форму, а м’язові — форму волокон. Добре вивчені й функ­ції клітин. 




Наприклад, завдання еритроцитів — розносити по організму кисень та засвоєні по­живні речовини. 







Обов’язок нервових клітин — проводити сигнали від тіла до мозку та відповід­ні команди від мозку до тіла.





Довгі м’язові клітини здатні скорочуватися та розслаблятися, діючи, мов мікроскопічні пружинки, завдяки чому від­бувається рух тіла.





Жирові клітини містять запаси поживних речовин на випадок голоду та захища­ють організм від переохолодження. 

Крім того, більшість клітин здатна продукувати різноманіт­ні білки з амінокислот, які утворилися в результаті засвоєння їжі. Ці білки необхідні для нормальної життєдіяльності організму.

Коментарі