Профільний рівень 11 клас: ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК ОРГАНІЧНОГО СВІТУ:Основні напрями еволюції покритонасінних, комах, птахів і ссавців в кайнозойську еру. ПОЯВА ЛЮДИНИ.

Основні напрями еволюції покритонасінних, комах, птахів і ссавців в кайнозойську еру
Протягом кайнозойської ери сформувалися континенти і моря в їх сучасному вигляді. 


В палеогені кліматичні умови різних областей Землі були схожими. Покритонасінні рослини заселили материки, гори, пустелі і прісні водоймища. Теплий клімат сприяв пишному розвитку тропічної і субтропічної рослинності. Тваринний світ був дуже різноманітний. Комахи, еволюція яких тісно пов'язана з покритонасінними рослинами, освоїли різні середовища існування і стали пануючою групою безхребетних. Різноманіття будови їх ротового апарату дозволило різним групам пристосуватися до живлення різноманітною їжею.
  Птахи і ссавці зайняли домінуюче положення серед хребетних тварин. Успішному розвитку обох груп сприяло те, що вони зайняли різні середовища існування: ссавці переважно наземне, птахи — повітряне.
У другій половині палеогену на місці теплих морів піднялися гірські хребти Кавказу, Криму, Альп, Карпат. У кінці палеогену і в неогені настало похолодання і вічнозелені ліси значною мірою змінилися листопадними. У зв'язку зі зміною клімату переважаючими стали трав'янисті та чагарникові форми. Відбувалася ідіоадаптація покритонасінних до різних умов існування.
  Вершиною розвитку хребетних виявилися ссавці. У кайнозойську еру відбувалася ідіоадаптація їх популяцій до різних умов проживання. З бурхливим розвитком покритонасінних ссавці і птахи отримали різноманітну кормову базу. У свою чергу, комахи сприяли перехресному запиленню рослин, а ссавці й птахи — розповсюдженню плодів і насіння.
У кінці неогену — початку антропогену неодноразові заледеніння північної півкулі збіднили і змінили флору та фауну. Настання льодовиків привело до розповсюдження холодостійких тварин — мамонтів, шерстистих носорогів, печерних ведмедів, покритих густою довгою шерстю. Надалі ці тварини вимерли.
 До кінця неогену в лісах мешкали невеликі ссавці — лемури та довгоп'яти. Від них походять давні мавпи — парапітеки, що дали гілку до давніх мавп — дріопітеків, від яких надалі походять шимпанзе, горила і людина.
 Таким чином, в кайнозойську еру настав розквіт покритонасінних, комах, птахів і ссавців, які переважно шляхом ідіоадаптацій добре пристосувалися до умов існування і зайняли всі екологічні ніші. В антропогені сформувалися всі основні ряди цих класів.

Ароморфози в кайнозойську еру пов'язані з походженням людини. Це високий ступінь розвитку кори головного мозку й прямоходіння, що потягло за собою звільнення передніх кінцівок від функції пересування і сприяло перетворенню їх на орган праці.


Четвертинний період кайнозойської ери: опис, історія та мешканці


Останній геологічний і нині йдечетвертинний період було виділено в 1829 році вченим Жюлем Денуайе. У Росії його також називають антропогеновим. Автором цієї назви в 1922 році став геолог Олексій Павлов. Своєю ініціативою він хотів підкреслити, що саме цей період асоціюється з появою людини.

унікальність періоду

У порівнянні з іншими геологічними періодамичетвертинний період відрізняється вкрай малою тривалістю (всього 1,65 млн. років). Продовжуючи і сьогодні, він залишається незавершеним. Ще одна особливість - наявність в четвертинних відкладеннях залишків людської культури. Цей період характеризується багаторазовими і різкими кліматичними змінами, кардинально впливали на природні умови.
Періодично повторювані похолодання приводилидо заледеніння північних широт і зволоженню низьких широт. Потепління викликали рівно зворотний ефект. Осадові освіти останніх тисячоліть відрізняються складною будовою розрізу, відносної короткочасністю формування і строкатістю пластів. Четвертинний період ділиться на дві епохи (або відділу): плейстоцен і голоцен. Кордон між ними пролягає на позначці 12-тисячолітньої давності.
четвертинний період

Міграції флори і фауни

З самого свого початку четвертинний періодхарактеризувався близьким до сучасного рослинним і тваринним світом. Зміни цього фонду цілком залежали від низки похолодань і потеплінь. З настанням оледенений холоднолюбівие види мігрували на південь і перемішувалися з чужинцями. У періоди підвищення середніх температур відбувався зворотний процес. В цей час сильно розширювалася область розселення помірно-теплою, субтропічній і тропічної флори і фауни. На деякий час зникали цілі тундрові асоціації органічного світу.
Флорі довелося кілька разів пристосовуватися докардинально мінливих умов існування. Багатьма катаклізмами за цей час відзначився четвертинний період. Кліматичні гойдалки привели до збіднення широколистяних і вічнозелених форм, а також розширення ареалу трав'янистих видів.
корисні копалини четвертинного періоду

еволюція ссавців

Найпомітніші зміни в тваринному світіторкнулися ссавців (в особливій мірі копитних і хоботних Північної півкулі). У плейстоцені через різкі кліматичні стрибків вимерло безліч теплолюбних видів. У той же час з цієї ж причини з'явилися нові тварини, краще пристосовані до життя в суворих природних умовах. Свого піку вимирання фауни досягло в період Дніпровського зледеніння (300 - 250 тисяч років тому). Разом з тим похолодання визначило формування платформного чохла в четвертинному періоді.
В кінці пліоцену південь Східної Європи був будинкомдля мастодонтів, південних слонів, гіппаріона, шаблезубих тигрів, етруських носорогів і т. д. На заході Старого Світу жили страуси і гіпопотами. Однак уже в ранньому плейстоцені тваринний світ став радикально змінюватися. З настанням Дніпровського зледеніння багато теплолюбні види перебралися на південь. У цьому ж напрямку зміщувався ареал поширення флори. Ера кайнозоя (четвертинний період особливо) відчувала на міцність будь-які форми життя.
четвертинний період клімат

четвертинний бестіарій

На південних кордонах льодовика вперше з'явилися таківиди, як мамонт, шерстистий носоріг, північний олень, мускусний вівцебик, лемінги, білі куріпки. Всі вони жили виключно в холодних областях. Печерні леви, ведмеді, гієни, гігантські носороги та інші теплолюбні перш жили в цих регіонах вимерли.
Холодний клімат встановився на Кавказі, в Альпах,Карпатах і Піренеях, що змусило багато видів покинути високогір'я і оселитися в долинах. Шерстисті носороги і мамонти зайняли навіть Південну Європу (не кажучи вже про всю Сибіру, ​​звідки вони потрапили до Північної Америки). Реліктова фауна Австралії, Південної Америки, Південної і Центральної Африки збереглася завдяки власній ізоляції від решти світу. Мамонти і інші тварини, добре пристосувалися до умов суворого клімату, вимерли на початку голоцену. Варто відзначити, що незважаючи на численні зледеніння близько 2/3 поверхні Землі ніколи не піднімалося льодовиковим покривом.
четвертинний період відкладення

Розвиток людини

Як уже згадувалося вище, різноманітнівизначення четвертинного періоду не можуть обійтися без «антропогенного». Стрімкий розвиток людини - найважливіша подія всього цього історичного відрізка. Місцем появи найдавніших людей сьогодні вважається Східна Африка.
Предковая форма сучасної людини -австралопітеки, що належали до сімейства гомінідів. За різними оцінками вперше вони з'явилися в Африці 5 мільйонів років назад. Поступово австралопітеки стали прямоходящими і всеїдними. Близько 2 мільйонів років тому вони навчилися виготовляти примітивні знаряддя праці. Так з'явився людина уміла. Мільйон років тому сформувалися пітекантропи, останки яких зустрічаються в Німеччині, Угорщині та Китаї.
ера кайнозоя четвертинний період

Неандертальці і сучасні люди

350 тисяч років тому з'явилися палеоантропи (абонеандертальці), вимерлі 35 тисяч років тому. Сліди їх діяльності виявлено в південних і помірних широтах Європи. Палеоантропів змінили сучасні люди (неоантропи або homo sapines). Вони першими проникли в Америку та Австралію, а також колонізували численні острови кількох океанів.
Вже самі ранні неоантропи майже нічим невідрізнялися від сьогоднішніх людей. Вони добре і швидко пристосовувалися до кліматичних змін і майстерно навчилися обробляти камінь. Ці гомініди обзавелися кістяними виробами, примітивними музичними інструментами, предметами образотворчого мистецтва, прикрасами.
Четвертинний період на півдні Росії залишивчисленні археологічні пам'ятники, пов'язані з неоантропам. Втім, добиралися вони і до самих північних регіонів. Похолодання люди навчилися переживати за допомогою хутряного одягу і багать. Тому, наприклад, четвертинний період Західного Сибіру також ознаменувався експансією людей, які намагалися освоїти нові території. 5 тисяч років тому почався бронзовий вік, 3 тисячі років тому - залізний. Тоді ж в Месопотамії, Єгипті та Середземномор'ї зародилися осередки античної цивілізації.
четвертинний період західної сибіру

Корисні копалини

Вчені розділили на кілька груп кориснікопалини, які залишив нам четвертинний період. Відкладення останніх тисячоліть відносяться до різноманітних розсипам, нерудних і горючих матеріалів, руд осадового походження. Відомі прибережно-морські і алювіальні родовища. Найважливіші корисні копалини четвертинного періоду: золото, алмази, платина, каситерит, ільменіт, рутил, циркон.
Крім того, великим значенням відрізняються залізніруди озерного і озерно-болотного походження. До цієї ж групи можна віднести марганцеві та меднованадіевие поклади. Подібні скупчення поширені в Світовому океані.
гірські породи четвертинного періоду

багатство надр

Навіть сьогодні продовжують зникатиекваторіальні і тропічні гірські породи четвертинного періоду. В результаті цього процесу формується латерит. Подібна формація покрита алюмінієм і залізом і є важливим африканським корисних копалин. Металоносні кори тих же широт багаті покладами нікелю, кобальту, міді, марганцю, а також вогнетривких глин.
У четвертинному періоді з'явилися і важливінерудні корисні копалини. Це гравійнікі (їх повсюдно використовують в будівництві) формувальні і скляні піски, калійні і кам'яні солі, сірка, борати, торф, а також лігніт. У четвертинних відкладеннях укладені підземні води, які є основним джерелом чистої питної води. Не варто забувати і про многолетнемерзлих породах і льодах. В цілому останній геологічний період залишається вінцем геологічної еволюції Землі, що почалася понад 4,5 мільярдів років тому.





Коментарі