Цікаві наукові факти і відкриття

Цифрова залежність у підлітків: чому діти не можуть відірватися від телефону


Джерело інформації: сайт ETCETERA.MEDIA






Причин для різного роду залежностей з кожним днем ​​стає все більше, а їх симптоми далеко не завжди очевидні оточуючим. Але найбільш прогресуючі залежності – це залежність від технологій та інформаційна залежність.
ФАКТ. Нейробіолог Жадсон Брюер у своїй книзі «Залежний мозок» розповів про найпоширеніші шкідливі звички, а також способи, які допоможуть їх позбутися. Цілий розділ у книзі присвячений залежності людей (в тому числі – підлітків) від соціальних мереж.
Критика алгоритмів соціальних мереж, страхи перед цифровою диктатурою і побоювання щодо розвитку штучного інтелекту все частіше стають топ-темами для дискусій між вченими. Брюер у своїй книзі намагається розібратися в цій проблемі з точки зору науки.


ВІРТУАЛЬНЕ ЖИТТЯ. Брюер починає свою розповідь про інтернет-залежність з історії про дівчину-підлітка, яка, відвідуючи Лувр, половину часу провела, втупившись у телефон. Дівчина перевіряла, скільки людей відреагувало на її пост про відвідування музею, скільки лайків він заробив. І, замість того щоб знайомитися зі всесвітньо відомими творами мистецтва, вона провела свій час у віртуальному світі.
Брюер запевняє, що такі історії з сучасними підлітками трапляються щодня. Найчастіше вони просто не в силах впоратися з цією залежністю.
ЗВИЧКА. Як відомо, звички формуються за допомогою подій з позитивним підкріпленням. Простіше кажучи, людина прагне повторювати ті дії, які приводять її до позитивних наслідків, в тому числі задоволення. Звичка закріплюється в рази швидше, якщо дія веде до регулярної винагороди. У випадку з постами (публікація фото) і лайками (винагорода) звичка засвоюється миттєво. Підлітки з різних країн зізнаються, що значну частину свого вільного часу вони витрачають на публікацію фото, перегляд фото своїх друзів і коментарі.
БЕЗДУМНА ПОВЕДІНКА. Автори документального проекту «Це американське життя» розпитували дев’ятикласників про соціальні мережі. Більшість опитаних підлітків заявили, що користуються соцмережами «бездумно», одна з опитаних і зовсім заявила, що «лайкає все підряд». Однак всі вони зізналися в тому, що отримання лайків піднімає їм настрій. Виходить, що підлітки роблять механічні дії заради отримання чергової порції задоволення.
НАРЦИСИЗМ– ще одна причина формування залежності від соціальних мереж. Експеримент, проведений у Гарвардському університеті, довів, що люди готові втратити грошову винагороду, аби поговорити про себе. Експеримент полягав у тому, що учасникам пропонувалося говорити про себе, обговорювати інших або розмовляти на абстрактні теми. За різні теми давалася різна винагорода.
Результат експерименту показав, що близько 17% можливого прибутку люди втрачали заради можливості поговорити про себе. В ході експерименту також з’ясувалося, що під час розмов про себе в мозку активізується центр, який відповідає за задоволення.
Ще одне дослідження, проведене у Вільному університеті Берліна, було присвячене реакції людини в момент, коли вона чує позитивні відгуки про себе. Результат виявився таким самим. У мозку учасників, які чули похвалу, активізувалася та сама ділянка, відповідальна за задоволення.
ЗНАЧУЩІСТЬ. Використовуючи соцмережі, підлітки прагнуть підтверджувати свою значущість, яка, звичайно, вимірюється кількістю лайків. Підлітки весь час запитують «Чи важливий я?», прагнуть отримати схвалення однолітків. Соціальні мережі допомагають їм у цьому. Відірватися від екранів монітора – означає стати якоюсь мірою ізгоєм. Не всі підлітки на це готові.
ЩЕ ОДИН МІНУС. Крім марної трати часу і формування залежності, соціальні мережі здатні викликати у підлітків депресію і смуток. Користуючись соцмережами, люди часто намагаються порівнювати себе з іншими, порівнювати своє життя з життям оточуючих. Знімки друзів здатні викликати невдоволення власним життям. Важливо, що цього відчуття зазнають не тільки підлітки, а й дорослі люди.

Коментарі