Профільний рівень 10 клас 2018-2019 н.р

Таксономі́чна катего́рія (також, таксономічний ранг) — поняття, що застосовується в систематиці для позначення підпорядкування різних груп живих організмів, що відрізняються одна від одної ступенем спорідненості. Таксономічні категорії різного рівня, або рангу (вид, рід, родина і т. д.), присвоюють реальним відокремленим групам організмів — таксонам, тобто категорії є сукупностями таксонів одного рангу. На відміну від таксонів, таксономічні категорії позначають не реальні організми, а визначений ранг чи рівень класифікації, тобто ступінь ієрархії.


Основні таксономічні ранги



Крім цієї системи зараз обмежене використання все ще мають дві дещо застарілі системи груп вищого рангу, а саме:
  • Система двох імперій, в якій живі організми діляться на дві імперії (або надцарства): Еукаріот (Eukaryota) і Прокаріот (Prokaryota), причому останні відповідають археям і бактеріям системи Воуза.
  • Система п'яти царств (які розглядаються як таксони найвищого рангу): Прокаріоти (Prokaryota або Monera), Протисти (Protista), Гриби (Fungi), Рослини (Plantae) і Тварини (Animalia), причому останні чотири царства відповідають імперії або домену еукаріот.
Вправа
«Закінчи речення».
1.    Наука про різноманітність живих організмів, завданням якої є опис і упорядковування різноманітних видів, їх розподіл на таксони,— це … (систематика).
2.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені ряди тварин,— це … (клас).
3.    Найменша одиниця класифікації — … (вид).
4.    Систематична категорія, що об’єднує найближчі родини тварин,— це … (ряд).
5.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені роди тварин,— це … (родина).

6.    Систематична категорія, що об’єднує споріднені класи,— це … (тип).

Коментарі