Профільний рівень 11 клас 2018-2019 н.р.,


Типи взаємодії генів 
Усі типи успадкування – це результат взаємодії генів 
• Гени бувають:  алельними (знаходяться в однакових локусах гомологічних хромосом), неалельні (знаходяться в різних локусах гомологічних хромосом або в різних хромосомах).
Типи взаємодії неалельних генів
Тип взаємодії
Розщеплення у випадку схрещування дигетерозигот
АаВb х АаВb
Механізм взаємодії

Комплементар­ність
9:3:4
9:7
9:6:1
Розвиток ознаки відбувається лише у випадку, коли кожний з генів має хоча б по одному домінантному алелю
А + В → Ознака (формування однієї ознаки кількома генами)












Що таке комплементарність генів? У чому вона полягає? 
Комплементарність — це форма взаємодії неалельних генів, за якої один домінантний ген доповнює дію іншого неалельного домінантного гена, і вони разом визначають нову ознаку, що відсутня у батьків. Нова ознака розвивається тільки за наявності двох неалельних генів.
Приклад комплементарної взаємодії генів: синтез захисного білка-інтерферону в людини. Його утворення в організмі пов’язано з комплементарною взаємодією двох неалельних генів, розташованих у різних хромосомах.
Ще один приклад комплементарної дії генів – спадкування забарвлення оперення у хвилястих папужок . Ген “А” відповідає за синтез блакитного пігменту. Якщо алель А – домінантний, оперення папужки блакитне; якщо алель а – рецесивний, оперення папужки біле. Ген “В” відповідає за синтез жовтого пігменту. Є домінантний алель В – оперення папужки жовте, є рецесивний алель b – жовтий пігмент в оперенні відсутній. Таким чином, комбінування алелів цих двох локусів дає комбінацію забарвлень.
Що ж буде, якщо в генотипі пташки присутні й домінантний алель А (блакитний пігмент), і домінантний алель В (жовтий пігмент)? Напевно, кожному хоч раз у житті доводилося змішувати жовту і блакитну фарби й таким чином одержувати зелений колір. Те саме відбувається з оперенням пташок: змішування жовтого і блакитного пігментів дає нову ознаку – зелене забарвлення оперення .

Фенотипи забарвлення папуг при комплементарній дії генів: а – особини, в обох генах яких присутній лише один домінантний алель (ген А в особини праворуч і ген В в особини ліворуч); б – особина, в обох генах якої присутні обидва домінантних алелі А і В.

Коментарі