Профільний рівень 10 клас 2018-2019 н.р.,


Тема: Основні функції травлення. Внутрішньоклітинне травлення. Формування первинних та вторинних лізосом. Гідролітичні ферменти. Залишкові тільця. Аутофагоцитоз і автоліз. Роль протеосом у розщеплені білків клітини.
§ 34. Внутрішньоклітинне травлення

Поміркуйте
Всередині клітин немає травної системи. Як клітина переробляє речовини, які вона поглинула?

Схема будови тваринної клітини, лізосома позначена цифрою 12
Згадайте
  • Травлення ??? 
  • Травні ферменти ???

Травні ферменти  хімічні речовини, що продукуються організмом для розщеплення білків, жирів та вуглеводів до простих речовин, які засвоюються організмом.
Травні ферменти є в складі слини (амілазамальтаза), шлункового соку (пепсинліпаза), кишкового соку (трипсин, ліпаза, амілаза, лактаза, мальтаза).
Також вони є в травних соках товстого кишечника, але в незначних кількостях.
Саме ферменти відіграють головну роль в процесі травлення. Кожен фермент розщеплює тільки одну речовину (хімічну сполуку) і тільки за певних умов (кислотність, середовище дії, температура). Саме тому в людей з високою температурою і хворим шлунком травлення ускладнюється.
Така «вибагливість» пояснюється тим, що в основі дії ферментів лежать складні хімічні реакції, яким потрібні такі умови.

  • Ендоцитоз ???

Ендоцитоз (лат. endocytosisгрец. endon — усередині + грец. kytos — посудина, ємність, клітина) — процес активного надходження твердих і рідких речовин із зовнішнього середовища у середину клітини, поширений у всіх типах клітин. Включає фагоцитоз - поглинання твердих частинок, піноцитоз - поглинання рідини та рофеоцитоз - поглинання окремих макромолекул. Термін запропонований у 1963 році бельгійським цитологом Крістіаном де Дюв для опису безлічі процесів інтерналізації, які розвинулися в клітині ссавців.
Типи
·         Фагоцитоз — процес поглинання клітиною твердих об'єктів, таких як бактеріївіруси, залишки мертвих клітин тощо. Навколо поглинутого об'єкта утворюється велика внутрішньоклітинна вакуоль — фагосома. Розмір фагосом — від 250 нм і більше. Фагоцитоз дуже широко росповсюджений, а у людей та високоорганізованих тварин виконує захисну функцію. Сам процес вперше описав український вчений І. І. Мечніков (1883).Фагоцити-головні клітини вродженого імунітету. Перша лінія захисту від патогенних мікробів.Фагоцитоз-складова запалень в організмі (виведення із організму частинок більших за 0,5 мкм. Фагоцитоз є завершеним, коли закінчується руйнуванням мікроба. Незавершеним-мікроби стійки до лізосомальних ферментів і продовжують розвиватися в клітині.
·         Піноцитоз — процес поглинання клітиною рідких субстратів і дрібних часток із навколишнього середовища. При піноцитозі від мембрани відходять всередину клітини невеликі бульбашки — ендосоми. Вони менші від фагосом (їх розмір до 150 нм)і зазвичай не містять великих частинок. Після утворення ендосоми до неї підходить первинна лізосома, і ці два мембранні бульбашки зливаються, утворюючи вторинну лізосому. Процес піноцитозу постійно здійснюють всі еукаріотичні клітини.
·         Вибірковий піноцитоз - це особливий різновид цитозу, пов'язаний з тим, що деякі розчинні молекули можуть попередньо зв'язатись їхніми рецепторними білками в складі мембрани і лише після цього формується оточений білками піноцитозний міхурець, що надходить у цитоплазму.

·         Мікропіноцитоз (рофеоцитоз) — відрізняється від фаго- і піноцитозу величиною утворених везикул, які можна спостерігати виключно за допомогою електронного мікроскопа.
·         Опосередкований рецепторами ендоцитоз характеризується поглинанням із позаклітинної рідини певних макромолекул.

  • Лізосоми ???

·        Лізосома (від грец. Λύσις – розчиняю і sōma – тіло) – оточений мембраною клітинний органоїд, в порожнині якого підтримується кисле середовище і знаходиться безліч розчинних гідролітичниих ферментів.
У складі внутрішнього вмісту лізосоми можна зустріти наступні ферменти:

  • кисла фосфатаза – розщеплює речовини, що містять фосфатні групи;
  • нуклеаза – руйнує нуклеїнові кислоти;
  • протеаза – розщеплює білки;
  • коллагеназа – руйнує молекули колагену;
  • ліпаза – розщеплює складні ефіри;
  • глікозідази – прискорюють реакції розщеплення вуглеводів;
  • аспарагиназа – розщеплює аспарагінову кислоту;
  • глутаминаза – руйнує глутамінову кислоту.
Всього в лізосомах міститься близько 40 різних видів гідролаз. Тому на питання про те, що таке лізосоми, в біології можна дати відповідь: джерело ферментів.



·        Лізосома є одним з видів везикул і відноситься до ендомембранної системи клітини. Різні види лізосом можуть розглядатися як окремі клітинні компартменти.
·        Лізосоми були відкриті в 1955 році бельгійським біохіміком Крістіаном де Дювом.
·        Лізосоми є у всіх клітинах ссавців, за винятком еритроцитів. У рослин до лізосом за способом утворення, а почасти й за функціями близькі вакуолі. Лізосоми є також у більшості протистов (як з фаготрофним, так і з осмотрофним типом харчування) і у грибів. Таким чином, наявність лізосом характерно для клітин усіх еукаріот. У прокаріотів лізосоми відсутні, так як у них відсутня фагоцитоз і немає внутрішньоклітинного травлення.
·        З порушенням функцій лізосом пов’язаний ряд спадкових захворювань у людини, які називаються лізосомними хворобами накопичення.
Лізосоми виконують у клітині такі функції:
·        розщеплення внутрішньо- та позаклітинних відходів, та старих органел
·        знищення патогенних мікроорганізмів, забезпечення клітини поживними речовинами аутофагія – знищення непотрібних клітинних структур, наприклад, під час заміни старих органоїдів новими, або перетравлення білків і інших речовин, вироблених усередині самої клітини
·        автоліз – самопереварювання клітини, що приводить до її загибелі (іноді цей процес не є патологічним, а супроводжує розвиток організму або диференціювання деяких спеціалізованих клітин). Приклад: при перетворенні пуголовка в жабу, лізосоми, що знаходяться в клітинах хвоста, перетравлюють його: хвіст зникає, а речовини, що утворилися під час цього процесу, всмоктуються і використовуються іншими клітинами тіла
·        розчинення зовнішніх структур
 Середня тривалість мітохондрій становить 10 днів. Як тільки органелла не здатна виконувати свої функції, її необхідно утилізувати. Для цього безліч первинних лізосом оточують мітохондрії і з’єднуються між собою. В результаті утворюється аутофагосома великих розмірів, всередині якої починається розщеплення мітохондрії на мономери.

Що таке лізосоми у вигляді залишкового тельця? Це кінцевий пункт функціонування будь лізосоми, коли ферменти виконали свою роботу, а в органелле залишилися речовини, які не можуть пройти подальше розщеплення. Неперетравлені залишки просто викидаються з клітки.



Коментарі