6 клас 2018-2019 н.р.,

Що сховала брунька

У бруньках деяких рослин є навіть зачатки майбутніх квіток або суцвіть. Бруньки, з яких розвиваються пагони із листками, називають вегетативними, а бруньки з зачатками квіток – генеративними. І цей дивовижний мікросвіт існує за своїми законами, оберігаючи від лютих морозів майбутній пагінець!

Що ж захищає бруньки від морозів? 

У дерев і кущів зовнішні листки бруньки перетворилися на луски, що захищають її від механічних ушкоджень та від висихання. Прикриваючи бруньку ззовні, вони створюють тепличний ефект всередині бруньки і оберігають її від різких коливань температури. Окрім цього, брунька черпає тепло від рідної гілочки, яка, наче піч, зігріває свої бруньки, дає їм поживу та енергію. Ці зимуючі бруньки ботаніки називають закритими, на відміну від відкритих, які не мають зовнішніх лусок і формуються влітку. Зимуючі бруньки, що мають певний період спокою, а потім дають нові пагони, називають також бруньками відновлення, оскільки завдяки їм після перерви відновлюється періодичне наростання системи пагонів. Такі бруньки – обов’язкова ознака будь-якої багаторічної рослини, деревної чи трав’янистої. Саме вони забезпечують багаторічне існування особини. Щоправда, у трав’янистих рослин такі бруньки формуються під землею на кореневищі, оскільки вся надземна частина трав’янистої рослини на зиму відмирає до рівня субстрату.

Брунька живе і формується цілий рік, чекаючи на сигнал, аби навесні розпуститися. Але не всі бруньки прокинуться. У багатьох дерев, чагарників та деяких багаторічних трав формуються так звані сплячі бруньки. Вони справді сплять і інколи впродовж багатьох років не розвиваються в нормальні пагони. Ба більше, такі бруньки нерідко сплять протягом всього життя рослини і гинуть разом з пагоном, на якому утворилися. Напевно, всім доводилося спостерігати, як буйно розвиваються молоді пагони і формується нова крона на деревах, що пережили сильне обрізання. Це пробуджуються сплячі бруньки. А стимулом для їхнього пробудження слугує зазвичай пошкодження основного стовбура чи гілки. Ці бруньки мають величезне біологічне значення, адже вони забезпечують відновлення рослини навіть після дуже серйозних травм.

У рослинному світі трапляються і геть нетипові бруньки. Зубчики часнику, до прикладу, – справжнісінькі бруньки, які закладаються у пазусі лускоподібних листків під землею. Вічка на бульбі картоплі також бруньки, з яких виростають нові пагони після того, як бульбину картоплі висадили у ґрунт. А однією з найбільших бруньок є качан капусти. Капуста – дворічна рослина, що у перший рік формує бруньку, а на наступний рік з бруньки розвивається пагін, який зацвітає. Листя цієї велетенської бруньки ми вживаємо у їжу наприкінці першого року вирощування. Це один з прикладів видозміни бруньки у орган запасання. Листки качана капусти майже безколірні, м’ясисті і накопичують багато води і розчинних запасних речовин, головним чином цукрів. Виникнення такого пристосування легко пояснити середземноморським походженням капусти. Адже тут після теплої вологої весни настає спекотне та сухе літо, яке така водозапасаюча брунька зможе легко пережити. Хоча капуста і нагромаджує поживні речовини у листках бруньки для власних потреб, людина також користає з цієї особливості і вже сотні років харчується цими поживними бруньками.
Вічка на бульбі картоплі – це бруньки, з яких виростають нові пагони
Зубчики часнику – це справжнісінькі бруньки, які закладаються у пазусі лускоподібних листків під землею
Одна з найбільших бруньок – качан капусти
На особливу увагу заслуговують так звані „виводкові бруньки”. Їх багато утворюється на рослині, а потім вони опадають з неї і, наче насіння, проростають у нові рослинки. Найбільш ефектний приклад – бріофілюм (каланхое) – рослина, яку доволі часто вирощують у кімнатних умовах. По краю його зазубрених листків у кожній виїмці формуються виводкові бруньки, які відразу проростають і обсипаються. Потрапивши на ґрунт, вони вкорінюються і дають масові сходи (дуже часто у сусідніх горщиках з рослинами).
Виводкові бруньки
Соснові бруньки. Цілющі властивості відвару так званих бруньок сосни (насправді це молоді вегетативні пагони) використовують для інгаляцій при захворюваннях носа та горла, а також сприяють покращенню складу крові. Препарати, до складу яких входять соснові бруньки, мають бактерицидну дію на мікроорганізми – збудники захворювань носоглотки і порожнини роту
На деревах, що пережили сильне обрізання, буйно розвиваються молоді пагони і формується нова крона

Коментарі