Профільний рівень 10 клас 2018-2019 н.р., Кодомінування

Задача
У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків (назвемо їх умовно Ікс та Ігрек). Батьки одного з них мають I і IV групу крові, а батьки другого - I і III. Лабораторний аналіз показав, що у Игрека - I, а у Ікса - II група крові. Визначте, хто чий син.
Розвязок
Для правильного вирішення цієї задачі необхідно знати, що група крові визначається не двома, а трьома алельними генами (має місце множинний аллелізм). Гени зустрічаються попарно, але при цьому гени IA і IB пригнічують прояви гена I0, але не пригнічують один одного (має місце кодоминирование). Т. о., можуть існувати чотири групи крові: I –I0I0  (або 0); II – IAIа або IAI0 (група А); III –IBIB     або  IBI0 (група В) і IV - IAIв ( група АВ).
У батьків  I і IV в потомстві можуть вийти лише II і III групи:
Р                    I0I0     Í    IАIВ
                      (I)            (IV)

F1                 IAI0  :      IBI0
                     (II)       (III)
Син-Ікс (ІІ група)

У батьків мали I і III, можливі два варіанти розщеплення, в залежності від того був батько з III групою гомо - або гетерозиготний:
аР       I0I0         Í       IBIB                                                   б)   Р       I0I0        Í        IBI0
              (I)            (III)                                             (I)             (III)      

F1                                IBI0                                                   F1        IBI0    :     I0I0
                      (III)                                                         (III)         (I)                
Таким чином, I група у Игрека могла вийти лише в тому випадку, якщо батьки мали I і III групи крові при чому один з батьків був гетерозиготен, II група крові у Ікса могла вийти, якщо батьки мали I і IV.
Син-Ікс (ІІ група)


Групи крові (фенотипи)
Генотипи
Антигени еритроцитів (аглютиногени)
Антитіла плазми крові (аглютиніни)
І (0)
Іі
немає
a,  b
ІІ (А)
ІАІА, ІАі
А
b
ІІІ (В)
ІВІВ, ІВі
В
a
ІV (АВ)
ІАІВ
А, В
немає








З історії переливання крові
Перші згадки про переливання крові дійшли до нас ще з часів Давнього Єгипту і Греції. Тамтешніми мешканцями вважалося,що від переливання крові людина стає хоробрішою.
У 1666 р. англійський анатом Дж. Лоуер вперше довів можливість оживити тварину шляхом переливання крові. Після смерті знекровленого собаки в його кровоносне русло влили кров іншого собаки. Тварина ожила.
У XVII ст. кров людини вважали рівноцінною,адже за зовнішнім виглядом вона не відрізнялася. Тоді було зроблено 20 переливань крові від тварин людям,але більшість із них закінчилася трагічно. Сьогодні є нам відомо,що кров людей і тварин не сумісна.
Перше вдале переливання крові від людини людині відбулося у 1819 р. в Англії.Через 13 років у Росії лікар А.Вольф зробив успішне переливання крові жінці,що помирала під час пологів. Та надалі  знов невдачі. На той час зі 247 переливань крові від людини людині 176 закінчувалися смертю.
Незалежно один від одного австралійський науковець Карл Ландштайнер у 1901 р. та чеський вчений Ян Янський у 1903 р. виявили у людей 4 групи крові за антигенною системою еритроцитів АВ0.У 1930р.Карл Ландштайнер став лауреатом Нобелевської премії за відкриття груп крові.
Сьогодні переливання крові-це метод лікування хворих,в основі якого лежить трансплантація(від.transplatatio-пересадження) сполучної тканини людини-крові. Застосування цього методу передбачає високий ступінь відповідальності як медперсоналу,так і донорів.


Донори-це люди,у яких беруть кров, а ті кому переливають – реціпієнти.Донорами можуть бути всі здорові люди віком від 18 до 60 років.

Коментарі