Профільний рівень 10 клас 2018-2019 н.р., Особливості гібридологічного методу аналізу Г. Менделя.\Суть гібридологічного методу.\



Успіх сприяв Г. Менделю завдяки вдалому вибору об’єкта досліджень (горох посівний) і застосуванню розробленого ним гібридологічного методу вивчення спадковості, який став основним методом класичної і сучасної генетики.
Його назва зумовлена тим, що вивчення успадкування ознак здійснювалося шляхом гібридизації (схрещування), тобто поєднання різних організмів (гамет). Гетерозиготний організм, який утворюється при цьому, називають гібридом, а потомство – гібридним.


Особливостями гібридологічного методу були:
-         Самозапильність гороху, що визначило чисто лінійність усіх поколінь (гомозиготність, чистосортність);
-         Відбір для дослідів тих сортів, які різнилися між собою чіткими і зручними для дослідження альтернативними ознаками;
-         Спостереження за успадкуванням не всіх ознак одночасно, як це робили інші вчені, а однієї або кількох пар альтернативних ознак;
-         Ретельне планування дослідів, ведення точного кількісного обліку потомства за кожною парою досліджуваних ознак у ряді поколінь та його математичний аналіз.
За збігом обставин горох має 7 пар хромосом (це було встановлено пізніше) і гени кожної із 7 пар ознак розташовані в різних парах хромосом. Ця обставина допомогла вченому відкрити явище незалежного успадкування ознак.


Моногібридне схрещування – це схрещування, в якому батьківські організми різняться за однією парою альтернативних ознак, дигібридне схрещування – за двома, полігибридне – за трьома парами ознак і більше.

  
Гібрідологічний метод аналізу успадкування ознак організму був розроблений Г. Менделем (1822 – 1884).
 Він проводив широкі експериментальні дослідження з гібридизації рослин, результати яких було опубліковано в 1865 р. Цей рік вважається роком народження генетики.
Під час експериментів Мендель схрещував рослини гороху.
Горох  –  зручний об'єкт для генетичних досліджень:
1) самозапильник;
2) має багато культурних сортів, які стійко зберігають свої ознаки;
3) має таку будову квіток, яка дозволяє легко видаляти пилок;
4) сорти відрізняються один від одного за сімома добре помітними і зручними для обліку ознаками
Ознаки гороху, які досліджував Г. Мендель: колір віночка квітки (червоний, білий); форма насіння (округла, зморшкувата); колір стручків (зелені, жовті); форма стручків (округла, з перетяжками); розміщення квіток (по довжині стебла, у верхівці пагона); довжина пагона (довгий, короткий).
Головна особливість гібридологічного методу Г. Менделя  –  підбір батьківських пар та кількісний аналіз ознак у нащадків у ряду поколінь:
·       використання чистосортних рослин, що зберігали батьківські ознаки в ряду поколінь;
·       використання сортів, що різняться однією, двома або трьома парами альтернативних ознак;
·       аналіз у гібридів тільки тих ознак, які досліджуються;
·       аналіз потомства кожної особини окремо від інших;
·       кількісний рахунок гібридів, що різняться досліджувальними ознаками

Коментарі