Екологія планети

Зупинити екозагрозу: 5 способів зменшити залежність від пластику

Джерело: LANDLORD


Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.
Пластик настільки поширений у нашому житті, що ми його навіть не помічаємо. Це зручно. Це дешево. Це повсюдно. Сумна істина полягає в тому, що понад 70% пластику, який ми використовуємо, не переробляється, і більша частина цього пластикового сміття потрапляє в наші океани з пляжів або вимивається в річки з наших вулиць. За оцінками, в наших океанах зараз плавають 5 трлн одиниць пластику.
Більшість пластикових речей досить легко побачити, але є інший вид пластику, що просочується в наші екосистеми, і який легко може залишитися непоміченим. Це мікропластик, або дрібні частинки і волокна з пластмаси, розміром менше 5 мм.
Спочатку мікропластик був результатом фізичного розпаду великих пластмас, таких як поліетиленові пакети, упаковка для харчових продуктів або мотузки. Однак останнім часом спостерігається збільшення виробництва мікропластику: гранули, порошки і побутові або промислові абразиви. Це явище розширило появу пластмас у нашому довкіллі та морях.
Мікропластик уже знайдено в різних видах харчових продуктів людини (наприклад, пиво, мед і кухонна сіль). Однак більшість наукових досліджень вивчали мікропластик у морепродуктах. Якщо при споживанні великої риби її шлунки видаляють, то маленькі види риб, ракоподібні та молюски люди часто з’їдають цілими, і таким чином мікропластик, який потрапив в них, переходить у людський організм.
Поки що вплив мікропластику на здоров’я здається незначним, проте для з’ясування істинної картини потрібно зробити більше досліджень. Як відомо, наше використання пластику зростає, і він завдає шкоди морському життю. Дельфіни і кити потрапляють у викинуті пластикові сітки, черепахи їдять пластикові пакети і помирають від цього. Морські тварини гинуть у нашому смітті. Але ми можемо зменшити нашу залежність від пластику.
5 способів скоротити залежність людей від макро- та мікропластику
  1. Уникайте використання одноразового пластику
90% відсотків пластику, який ми використовуємо в повсякденному житті, – одноразовий: продуктові мішки, поліетиленові плівки, торбинки, кришки чашок кави. Одноразовий пластик особливо шкідливий, якщо врахувати, що один пакет може розкладатися 1000 років.
Просто відзначити поширеність пластику в нашому житті – це перший крок до заміни пластмас для одноразового використання повторно використовуваними: тканинні мішки, скляні контейнери, срібні вироби, керамічні кружки.
  1. Розпізнавайте замаскований мікропластик 
Багато косметичних продуктів для очищення шкіри містять ексфоліанти, які є насправді маленькими пластиковими кульками. Цей мікропластик може здатися нешкідливим, але саме через розмір вони можуть проскочити крізь водоочисні споруди і потрапити в океан. Використовуйте замість такої косметики натуральні відлущувальні речовин, наприклад вівсянку.
  1. Носіть багаторазову пляшку для води
Одноразові пляшки для напоїв є одними з найбільших джерел пластикових відходів.
  1. Скажіть «ні» пластиковим столовим приладам, соломинкам, контейнерам
Іноді нам дають пластик, навіть не питаючи про це. Зніміть пропозицію для соломинок. Попросіть ресторани упакувати продукти в меншу кількість контейнерів для вивезення. Використовуйте власні столові прилади замість пропонованого пластику.
  1. Переробляйте
Переконайтеся, що пластик, який ви використовуєте, може перероблятися, але пам’ятайте, що легше запобігати утилізації відходів, ніж керувати ним.
Landlord раніше повідомляв про те, що у шлунку мертвого кита, знайденого на Філіппінах, виявилося 40 кг пласт
Джерело: Еспресо
  • Дослідивши зразки льоду з Північного Льодовитого океану, вчені виявили в деяких брилах понад 12 тисяч мікрочастинок пластику на літр криги. Загалом у ній знайшли 17 видів штучних матеріалів.
  • Британський дайвер Річ Хорнер зняв на камеру занурення в Індійський океан біля острова Нуса Пеніда, неподалік від узбережжя індонезійського туристичного курорту Балі, проте замість очікуваних скупчень скатів і інших риб виявив величезне скупчення пластикових відходів.
  • Іспанські екологи виявили в шлунку мертвого 10-метрового кашалота, якого викинуло на берег країни, понад 29 кілограмів пластику. Він помер, бо не зміг перетравити сміття. А японські вчені знайшли і покращили бактерію, що знищує пластик за кілька днів.
  • Дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, встановило, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше.
  • Танення найбільших льодовиків через кліматичні зміни може катастрофічно подіяти на берегову лінію і прибережні міста. Фахівці Прінстонського і Колумбійського університетів (США) запропонували геоінженерні рішення цієї проблеми - просто побудувати стіну довкола танучих глиб. Але чи схвалять такий проект, лишається незрозумілим

Коментарі