Захворювання людини, збудниками яких є бактерії

 


Хвороботворні бактерії – це мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання людини, тварин і рослин. Ці бактерії пристосувалися до паразитичного способу живлення в тканинах організму хазяїна або на його зовнішніх покривах.


Особливості. Для того, щоб патогенний мікроорганізм викликав хворобу, він має володіти вірулентністю, тобто здатністю долати опірність організму і проявляти токсичний вплив. В основі хвороботворності більшості бактерій лежить їхня здатність утворювати отруйні речовини – токсини. До бактерій, яким властива найбільша здатність виділяти отрути, відносять збудників правця, дифтерії, ботулізму, гангрени, чуми та ін. Отрути бактерій є найсильнішими з відомих хімічних і біологічних отрут. Прикладом є отрута ботулін, яка утворюється бактеріями з роду Клостридіум. Це найсильніша отрута з усіх відомих на сьогодні – 1 г достатньо, щоб отруїти 14 млн осіб. Дуже часто причиною ботулізму є гриби, м'ясо, овочі, консервовані в домашніх умовах. Накопичення отрути відбувається в процесі їх тривалого зберігання при певному температурному режимі без доступу кисню. Але ця отрута і збудники знешкоджуються в умовах доступу до них кисню і кип'ятіння протягом 15 хв, тому свіжоприготовлені продукти не можуть спричинити захворювання.


Нові небезпечні інфекції, які передаються статевим шляхом

Постійно з'являються нові хвороби, і захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) - не виняток.

Мікоплазма геніталіум

Мікоплазма геніталіум (Mycoplasma genitalium) - одна з найменших за розміром бактерій, проте спричинену нею хворобу відносять до найнебезпечніших інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Про ці бактерії стало відомо в 1980-х роках. Наразі її носіями є 1-2% жителів планети - здебільшого підлітки та молоді люди.
малюнок жіночих статевих органівКопирайт изображенияISTOCK
Image captionІнфікування mycoplasma genitalium може нагадувати хламідіоз. Ця інфекція особливо небезпечна для здоров'я жінок
Найчастіше зараження перебігає безсимптомно, або можуть виникати симптоми, характерні для гонореї або хламідіозу - запалення шийки матки або сечівника.
Оскільки у жінок ця інфекція може спровокувати запалення органів малого таза, наслідки зараження можуть бути доволі серйозними - зокрема безпліддя, викидень, передчасні пологи і завмерла вагітність, коли плід помирає всередині жінки.
Хоча презервативи і захищають від цієї інфекції, лікарі стурбовані тим, що бактерії mycoplasma genitalium активно розвивають стійкість до антибіотиків - таких як азитроміцин і доксициклін.
"Мене турбує те, що цей мікроорганізм виробляє все більшу стійкість [проти дії антибіотиків], і інфекція стає все більш поширеною", - говорить Метью Голден, директор програми з боротьби з ВІЛ та ЗПСШ у Сіетлі та окрузі Кінг.
Своєчасна діагностика і раннє лікування, як сподіваються вчені, допоможуть запобігти перетворенню бактерій Mycoplasma genitalium на супербактеріі.

Коментарі