Визначення терміну популяція, види популяцій та субпопуляційних груп.

 Термін «популяція» введений В.Іогансеном в 1903 р. для позначення неоднорідних в генетичному відношенні груп особин одного виду на відміну від однорідної чистої лінії.  

Популяція — це група особин одного виду, які протягом низки поколінь населяють певну територію й утворюють відносно ізольовану генетичну систему. 

ВИДИ ПОПУЛЯЦІЙ: 

Метапопуляції: складаються з часткових популяцій, між якими наявний обмін генетичним матеріалом.

Агрегація – тимчасово просторово відокремлена група особин. Наприклад, зграя мігруючої сарани Locusta migratoria, що пересувається, вужі, що зібралися в купу на зимівлю.

Геміпопуляція - група особин видів, для яких є характерним існування кількох екологічних форм у життєвому циклі. Наприклад, личинки комарів мешкають у водоймах, тоді як дорослі особини — на суходолі. При цьому особини різних фаз життєвого циклу займають різні екологічні ніші (виконують різні функції): личинки комарів – фільтратори або збирачі детриту; дорослі комарі – гематофаги, фітофаги або взагалі не живляться.

Періодична — група особин, яка час від часу з'являється за межами видового ареалу у випадку сезонного створення сприятливих умов для існування. В залежності від тривалості життя виду та стабільності кліматичних умов можливе існування такої популяції протягом кількох місяців або навіть кількох років. Наприклад, можна спостерігати щорічне розселення нічного павичевого ока Saturnia pyri), яке сягає Київщини. Проте успішна зимівля метелика можлива лише в умовах півдня України.

Псевдопопуляція — це група особин, яка не має змоги розмножуватись у даному місці, проте можливе збереження життєздатних особин. Такі популяції утворюються завдяки вселення особин з сусідніх угруповань і можуть існувати досить довго, беручи участь у біоценотичних процесах, однак без можливості поширення. Наприклад, популяції білого товстолоба (Hypophthalmichthys molitrix) у дніпровських водосховищах існують лише за рахунок випуску молоді риб, вирощеної у штучних умовах.

Незалежна популяція — характеризується достатнім потенціалом народжуваності, який дає змогу поповнювати їй втрати чисельності і довго існувати без імміграції особин ззовні. Ідеальний випадок на острові чи наявності диз’юнктивного (розірваного) ареалу.

Напівзалежна популяція — може існувати тривалий час завдяки розмноженню особин, але імміграція особин відчутно впливає на її чисельність та (і це головне!) – на генетичну структуру. 

Залежною є популяція, в якій кількість народжених особин не покриває втрат чисельності. Така популяція може існувати лише за рахунок імміграції особин. Фактично, така популяція стає частиною сусідньої. 

Дем (локальна популяція): відносно невелика частково відокремлена від інших група особин певного виду, які переважно схрещуються між собою. На відміну від популяції дем — відносно короткочасне (існує декілька поколінь) угруповання особин.

У складі популяцій виокремлюють більш дрібні угруповання (субпопуляційні групи): родини, зграї , сімейні групи, колонії, парцели тощо. 



Коментарі