Роздатковий матеріал до уроку "Кров. Імунітет"

Направлення  на загальний аналіз крові
Ініціали__________________________________
_______років
Учень (учениця) 8____ класу КЗ ПЗШ 11

Показник
Норма
Еритроцити (RBC), г / л
3,6 – 5,1
Гемоглобін (HBG, Hb), г / л
110 – 150
Лейкоцити (WBC), %
4,3-9,5
Лімфоцити (LYM),%
25 – 50
Базофіли (BASO),% у всіх
0 – 1
Еозинофіли (EO),%
0,56
Нейтрофіли сегментоядерні (NEUT),%
40 – 65
Моноцити (MON),%
2 – 10
Тромбоціти, 109 клітин / л
160 – 380
Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ),рос СОЕ мм / год
У дітей від 6 до 14 років від 4 до 12 мм/год;
Старше 14 років: дівчатка від 2 до 15 мм/год, хлопчики від 1 до 10 мм/год.
Анамнез: здоровий (здорова)
Лікар________Б. Голохвастов

Еритроцити — клітини крові, які не мають ядра і переносять гемоглобін. Еритроцити утворюються в спинному мозку. Норма еритроцитів у осіб чоловічої статі — 4-5 млн в 1 мкл крові, у осіб жіночої статі норма кров’яних тілець — 3,7-4,7 млн. дітей 13 років 3,6 – 5,1
 Підвищення рівня еритроцитів у крові зустрічається при наступних хворобах і станах хворого: полицетемия; токсикоз; блювота і діарея; зневоднення організму; порок серця. Зниження кількості еритроцитів спостерігається при: зменшення функціонування кісткового мозку; рак крові; мієломної хвороби; нестачі вітаміну В 12; гемолітичної анемії; нестачі заліза; кровотечі. Ретикулоцити — це молоді форми еритроцитів. Норма ретикулоцитів у загальному аналізі крові дорівнює 0,2-12%. Збільшення вмісту ретикулоцитів спостерігається при: анемії; малярії; поліцетемії. Загальний аналіз, який не має ретикулоцитів, повинен насторожити. Це несприятлива ознака для людей, що хворіють на анемію. Відсутність або зниження ретикулоцитів свідчить від пригніченні функцій спинного мозку.
Лімфоцити: що це таке? Лімфоцити — підвид лейкоцитів, які перебувають у лімфатичної рідини. Вони оберігають організм від впливу на нього хвороботворних бактерій. Збільшення кількості лімфоцитів називається лімфоцитоз.
Лімфоцитоз спостерігається при наступних станах у хворого: лімфолейкоз; бронхіальна астма; туберкульоз; коклюш; променева хвороба; збільшення роботи щитовидної залози; видалення селезінки; наркоманія.
Аналіз крові може містити і знижене число лімфоцитів. Лімфопенія спостерігається при таких захворюваннях людини, як: лейкоз, мієлома та інші хвороби кровоносної системи; дефекти у розвитку лімфатичної системи; вживання гормональних препаратів; туберкульоз; СНІД.

Про що свідчить кількість лейкоцитів? Лейкоцити — клітинні елементи, що відповідають за імунітет організму. Загальний аналіз повинен містити такі норми лейкоцитів: від 4-9 тис. в 1 мкл. Лейкоформула — це співвідношення між іншими формами лейкоцитів, а саме: базофіли — 0,1%; еозинофіли — 0,5-5%; паличкоядерні нейтрофіли — 1-6%; сегментоядерние нейтрофіли — 47-72%; лімфоцити — 19-38%; моноцити — 2-11%. Загальний аналіз, має підвищені показники лейкоцитів, свідчить про: запальному процесі; інфікування бактеріями або вірусами; отруєння; крововтраті, при травматичному пошкодженні; нирковій коліці; алергічної реакції; хвороби, пов’язаної з печінкою; про тривало проведеної терапії лікарськими препаратами.
 Знижений рівень лейкоцитів може говорити про: хронічному інфекційному процесі; цирозі печінки; активізації запальних процесів у печінці.
ШОЕ та тромбоцити Швидкість осідання еритроцитів — це досить важливий показник. Норма ШОЕ — 15 мм/год, Якщо рівень ШОЕ перевищує число у 30-40 мм на годину, то це може говорити про виникнення в організмі запального вогнища, отруєння або значної втрати крові. Норма ШОЕ у дітей різниться за віком і відповідає наступним показникам: новонароджені мають ШОЕ в 1 мм/год; у дітей до 30 днів ШОЕ дорівнює 2-6 мм/год; діти від 6 місяців до 1 року мають ШОЕ, рівну 4-14 мм/год; у дітей до 10 років ШОЕ дорівнює 4-12 мм/год.
Тромбоцити — фрагменти клітин, що мають неправильну форму і є кров’яними пластинками. Тромбоцити сприяють зупинці кровотечі і намагаються вберегти організм від втрати крові. За процес згортання відповідає не тільки ендокринна, але й нервова система. Протягом доби значення тромбоцитів може змінюватися. Особливо це помітно у вагітних жінок і жінок при менструаціях. Після значної перенапруги кількість тромбоцитів зростає. Норма тромбоцитів 180-320х109 кл/л. Тромбоцитоз спостерігається: після одержання травми; при злоякісних новоутвореннях; при тромбоцітеміі; при задусі; при проведеному оперативному втручанні. Зниження рівня тромбоцитів в крові називається тромбоцитопенією. Це явище, як правило, зустрічається при: рак крові; отруєння; ГБН; інфекційних процесах в організмі; вживанні аспірину, знеболюючих препаратів, антибактеріальних засобів, сульфаніламідів.





Коментарі