Курс "Життя рослин" 7 клас

З’ясування умов, необхідних для росту і розвитку рослинних організмів
Для того, щоб з насінини виросла нова рослина, відбувається ріст зачаткової рослини (зародка), яка є у насінині. У насіння всіх рослин проростання починається видовженням зародкового корінця і виходом його назовні насінини, після чого він перетворюється у головний корінь рослини. Потім витягується стебельце разом з сім’ядолями і нарешті починає рости брунька, даючи початок головному стеблу. 


Картинки по запросу ріст рослини
Витягуючись, стебельце виносить на світло перші органи проростка – сім’ядолі. Лише після цього можливі формування і ріст надземних частин молодої рослини. Подумайте, чому. Демонстрація таблиці “Будова насіння “.
Картинки по запросу будова насіння
Картинки по запросу будова насіння

Потім клітини ростуть та діляться. Спочатку за рахунок поживних речовин, які є у сім’ядолях та води, що надходить з грунту. Ріст рослини неможливий без її розвитку. В міру того, як утворюються нові клітини, відбувається їхній розподіл, тобто пристосування до виконання специфічної функції. Наприклад, клітини кореня пристосовуються так: одні – до поглинання води та розчинених у ній поживних речовин, інші – проведення цих речовин до стебла та листків, ще інші – активного поділу, внаслідок чого корінь постійно росте. (,Демонстрація таблиці “Будова кореня

Картинки по запросу будова кореня
 Доросла рослина росте також за рахунок поділу клітин. А містяться вони у спеціальних тканинах.
Таким чином, як ми бачимо, процеси росту і розвитку взаємопов’язані.

А за рахунок чого відбуваються ріст і розвиток? Зрозуміло, що для цього потрібно багато різноманітних речовин та енергії. їх рослина отримає з грунту та завдяки фотосинтезу.

Коментарі