10 клас профільний рівень: Практична робота: 16. Вивчення тканин багатоклітинних тварин і квіткових рослин.

Основні типи тканин покритонасінних рослин.

Практична робота: 16. Вивчення тканин багатоклітинних тварин і квіткових рослин. 
Термін виконання: середа 16 травня (здати в кабінет 28).

Мета: вивчити будову тканин рослин і тварин  під мікроскопом, звернути увагу на відповідність будови виконуваним функціями.
Обладнання і матеріали:  таблиці, фото-, відеоматеріали.
 Хід роботи:
Теоретична частина  (опрацювати усно)
Практична частина (виконати письмово)

________________________________________________

Теоретична частина  (опрацювати усно)
І. Ознайомлення з особливостями будови та функцій  тканин  рослинного організму:

1. Розгляньте мікропрепарати, фотоматеріали. 2. Порівняйте клітини між собою та з мікрофотографіями.

                                        Твірні тканини (меристеми)

Назва
Місцерозташування

Функції
Верхівкові (апікальні)
На верхівках пагонів (конуси наростання) і коренів
Ріст органів у довжину – верхівковий ріст
Бічні (латеральні)
Закладаються всередині стебла і коренів

Дають початок камбію, провідним, механічним і основним тканинам (прокамбій), бічним кореням і додатковим брунькам (перицикл). Ріст органів у товщину (камбій) – бічний ріст
Вставні (інтеркалярні)
При основі меживузль пагонів, листків, квітконіжок
Ріст органів у довжину – вставний ріст
Травматичні
Виникають у пошкодженій ділянці з первинних меристем і паренхіми
Загоюванн

Покривні тканини 


Назва
Місцерозташування
Функції
Епідерма (шкірка)
Первинна покривна тканина, яка розвивається з апікальної меристеми. Вкриває молоді органи всіх вищих рослин. Найчастіше має один шар живих, без хлоропластів, щільно зімкнених клітин. Звернені до зовнішнього середовища стінки товщі і часто вкриті товстим шаром кутикули. Захисні властивості епідерми можуть підсилюватися різними виростами – волосками.

Захист рослин від впливу зовнішніх чинників, газообмін
Перидерма (корок)
Вторинна покривна багатошарова мертва тканина, що утворюється за рахунок вторинної меристеми. Оболонки клітин корка потовщені, просякнуті жироподібними речовинами і майже непроникні для води й повітря. Ці клітини щільно зімкнені між собою (міжклітинників немає). Вкриває органи дорослих багаторічних рослин

Кірка
Третинна покривна тканина з відмерлих, розмежованих корком, тканин. Вкриває стовбури старих дерев


Основні тканини (паренхіма)

Назва
Місцерозташування
Функції
Асиміляційна
Розміщена в усіх зелених листках і молодих стеблах. Клітини містять хлоропласти, в яких здійснюється процес фотосинтезу


Поперечний зріз листка олеандру
Фотосинтез, газообмін
Повітроносна (аеренхіма)
Характерна для підводних органів, повітряних і дихальних коренів. Багата на міжклітинні проміжки, які заповнюються повітрям
Газообмін у водних і болотяних рослин
Запасаюча
Заповнює м'які частини листків, плодів, серцевину стебел та коренів. У клітинах багато запасаючих включень (білок, крохмаль, олії та ін.)
Клітина запасаючої тканини бульби картоплі, заповнена крохмальними зернами
Запасаюча

Провідні тканини 

Назва
Місцерозташування
Функції
Ксилема (деревина)
Складається з мертвих клітин: трахеїди – у стеблах хвощів, плаунів, папоротей і голонасінних; судини (трахеї в стеблах покритонасінних
Висхідна течія води і розчинених солей
Флоема (луб)
Складається з живих клітин: ситоподібін клітини і супроводжуючі їх альбумінові клітини – у стеблах хвощів, плаунів, папоротей і голонасінних; ситовидні трубки і супроводжуючі їх клітини-супутниці – у покритонасінних
Низхідна течія органічних речовин

Механічні тканини 

Назва
Місцерозташування й особливості
Функції
Коленхіма
Групи живих витягнутих клітин у периферійних шарах стебла, корінцях листків, плодоніжках
Коленхіма:
1 - пластинчаста (осот);


2 - куткова (цукровий буряк).
Забезпечує міцність молодих органів рослин
Склеренхіма
Групи мертвих (у зрілому віці) витягнутих клітин у вегетативних органах наземних     рослин. Буває два види: волокна та склереїди.


 Склеренхіма:
а - група луб' яних волокон стебла льону; б - луб'яне волокно (на поперечному розрізі): 1 - міжклітинна речовина;


2, 3 - шари потовщення стінки і порові канали в них; 4 - порожнина клітини.
Забезпечує міцність органів, які завершили свій ріст. Виконують опірну і захисну функції у плодах, корі та ін.

ІІ Ознайомлення з особливостями будови та функцій  тканин  тваринного організму:

1. Розгляньте мікропрепарати, фотоматеріали. 2. Порівняйте клітини між собою та з мікрофотографіями.

Тваринні тканини відрізняються одна від одної типом клітин, їх розташуванням, співвідношенням між клітинами і міжклітинним матриксом і будовою самого матриксу, і беруть початок з різних зародкових листків.
  
Тип тканини Особливості будови Функції, що виконуєМісце розташування 
  Епітеліальна  тканина
Одношаро­вий епітелій
Складається з плоских, кубічних, циліндричних або війчастих клі­тин, які розташовані в один шар. Міжклітинна речовина представле­на базальним Шаром (переплетен­ням білкових волокон), на якому розташовані клітини епітелію  Покривна, захис­на, всмоктувальна, секреторна.  Вистилає кровоносні судини, кишечник, легеневі альвеоли, капсули нирок. Клітини, з яких він складається, можуть мати різну форму, залежно від якої виділяють одношаровий кубічний, одношаровий стовпчастий епітелії і т. д.
Багатошаро­вий епітелій
Складається з плоских, кубічних або циліндричних клітин, які роз­ташовані в декілька шарів. Між­клітинна речовина представлена базальним шаром (переплетенням білкових волокон), на якому розта­шовані клітини нижнього шару  Переважно викону­ють покривну й за­хисну функції  Утворює поверхню шкіри, ротову порожнину, стравохід. Клітини багатошарового епітелію розташовуються в декілька шарів.
  Сполучна тканина
Кров
Рідка тканина, у якій клітини (формені елементи) не сполучають­ся одна з одною, а вільно перемі­щуються в рідкій міжклітинній речовині (плазмі крові)Виконує транспорт­ну, трофічну й за­хисну функції  Виконує транспорт­ну, трофічну й за­хисну функції
Лімфа
  Рідка тканина, за складом близька до плазми крові, у якій клітини (представлені в основному лім­фоцитами) не сполучаються одна з одною, а вільно переміщуються в рідкій міжклітинній речовиніВиконує транспорт­ну, трофічну й за­хисну функції     Лімфа, лімфовузли.
Ретикуляр­на тканина
Складає основу кровотворних органів, структура - переважно, яку пухкої сполучної тканини, у деяких випадках - як у щільної сполучної тканини  Кровотворна  Кістковий мозок, селезінка, лімфовузли).
Жирова тканина
Не має власної основної речовини. Фактично це пухка тканина, що містить велику кількість жирових клітин, зібраних у часточкиВиконує запасаючу функцію, зберігає теплоПідшкірну основу, бо це - своєрідне енергетичне депо організму
Пухка сполучна тканина
Складається з клітин, рідко роз­киданих у міжклітинній речовині, і волокон, що створюють пухке невпорядковане сплетінняЄ основою структу­ри різних органів.Вона переважно знаходиться вздовж кровоносних судин.
Щільна сполучна тканина
Складається, в основному, з воло­кон, які занурені в міжклітинну речовину й розташовані безладно або більш чи менш паралельно одне одному. Містить мало клітин Є основою структу­ри різних органівІз неї побудовані зв'язки та сухожилля.
Кісткова тканина
Складається з клітин (остеоблас­тів), занурених у звапнілу основну речовину (30 % її складають орга­нічні сполуки, в основному колаге­нові волокна,
а 70 % - неорганічні, в основному гідроксіапатит)
  Опорна й захисна  Кістки
 Хрящова тканина
Складається з клітин (хондробластів); занурених у пружну основну речовину - хондрин (містить во­локна, що складаються з колагену)Бере участь у виконанні опорної функції, зв'язує між собою кістки скелетаЗовнішнє вухо, носова перегородка, трахея, між хребцеві диски.
  М'язова тканина
Посмугова­на м'язова
Складається з дуже довгих клітин (волокон), що розділені на саркомери. Мають добре виражену попереч­ну смугастістьЗабезпечують по­тужні швидкі ско­рочення скелетної мускулатуриСкелетна посмугована м'язова тканина утворює скелетні м'язи, входить до складу язика, глотки, верхнього відділу стравоходу.
Гладенька м'язова
Складається з окремих веретенопо­дібних клітин, зібраних у пучок або пласти. Не має поперечної смугас­тості  Забезпечує відносно повільне ритмічне скорочення м'язів внутрішніх органівВона утворює стінки кровоносних і лімфатичних судин, внутрішніх органів. стiнку шлунка, кишечнику, матки, кровоносних судин.
Серцева м'язова
Складається з клітин, які на кінцях розгалужуються і сполучаються одна з одною з допомогою особливих поверхневих паростків   вставних дисків. Мають добре виражену поперечну смугастістьЗабезпечують швидкі ритмічні скоро­чення серцевого м'яза  Складає основу серцевого м'яза.
  Нервова тканина
Нейрони
Нервові клітини, які здатні збуджу­ватися й передавати нервові імпуль­си. Мають дуже малу здатність до регенераціїВиконують провідну й керівну функціїЦе приблизно 10-14 млрд нервових клiтин (нейронiв), тіла яких утворюють сiру речовину головного та спинного мозку.
Нейроглія
Клітини нервової тканини, що забезпечують життєдіяльність не­йронівВиконують трофіч­ну, захисну й секре­торну функціїВідростки нервових клітин і клітини нейроглії утворюють білу речовину головного й спинного мозку.


ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА (ВИКОНАТИ ПИСЬМОВО)



Епітеліальні тканини: 1 - покривний епітелій; 2 - залозистий епітелій 

Сполучні тканини:
сполучна тканина шкіри (а), кров (б), кісткова тканина (в).

Мязова тканина            Нервова тканина


Нервова тканина (1) і нейрон (2)


 Зробіть висновок, у якому вкажіть характерні риси різних типів тканин тварин.Замалюйте їх.

Коментарі