Профільний рівень 11 клас

МАКРОЕВОЛЮЦІЙНІ ПРОЦЕСИ
§  39 ( Підручник за 11 клас » Біологія  Автор: Балан, Вервес)

Сторінка Профільний рівень 11 клас (повний формат): https://biology-mylife.blogspot.com/p/11.html

Що таке макроеволюція?


Макроеволюція – це сукупність еволюційних процесів, які сприяють утворенню надвидових систематичних категорій (родів, родин та ін.). 



Що таке біологічний прогрес і регрес?


Вивчаючи закономірності історичного розвитку тварин, О.М. Сєверцов у 20-х роках XX століття розробив поняття «біологічний прогрес» і «біологічний регрес».

Як може бути досягнений біологічний прогрес?
Узагальнюючий характер мають також уявлення про морфологічні шляхи досягнення біологічного прогресу: ароморфоз, ідіоадаптацію та загальну дегенерацію (мал. 179, підучник).


Приклади ідіоадаптацій:
I - будова квітки комахозапильних (1) та вітрозапильних (2) рослин;
II - ротові органи комах: гризучого типу (1), пристосовані для споживання твердої їжі; гризучо-лижучого типу (2) - пристосовані для злизування рідкої їжі; сисного типу (3) -пристосовані для живлення нектаром; колючо-сисного типу (4) слугують для проколювання покривів рослин, тварин і людини та висмоктування у рослин - соків, у тварин і людини - крові
Зв'язок між ароморфозом, ідіоадаптацією і дегенерацією в еволюції органічного світу неоднаковий. Ароморфоз у порівнянні з ідіоадаптацією відбувається рідше, але саме він знаменує новий етап у розвитку органічного світу. Ароморфоз призводить до виникнення нових високоорганізованих систематичних груп, які займають інше середовище проживання і пристосовуються до умов існування. Навіть еволюція іде шляхом ідіоадаптації, іноді і дегенерації, які забезпечують організмам обживання нового для них середовища проживання.
Сторінка Профільний рівень 11 клас (повний формат): https://biology-mylife.blogspot.com/p/11.html

Коментарі