Біологія 6 клас, ЗНО

Яка різниця між Нижчими  і Вищими споровими рослинами?

Нижчі спорові рослини  (водорості ) -група еукаріотичних рослин, здатних до фотосинтезу з виділеннями кисню, тіло яких не розчленоване на органи й тканини, а статеві органи одноклітинні. Тіло водоростей (талом, або слань) може бути одноклітинним або багатоклітинним. Розмноження відбувається вегетативним, нестатевим (зооспори) або статевим способом. Поширені водорості в морях, прісних водоймах, ґрунті. Розмножуючись у масових кількостях, здатні викликати «цвітіння» води. За умовами існування водорості поділяються на планктонні (від грец. plankton — мандрівне) (живуть у товщі води — хлорела, хламідомонада, вольвокс), бентосні (від грец. benthos — глибина) (живуть на дні водойм — ламінарія, червоні водорості) та перифітонні (від грец. peri — коло, біля; phyton — рослина) (ростуть на занурених у воду предметах — улотрикс).

Вищі спорові рослини (відділи Мохоподібні, Плауноподібні, Хвощеподібні, Папоротеподібні) мають чергування поколінь. Це означає, що в життєвому циклі чергуються особини нестатевого (спорофіт) та статевого (гаметофіт) поколінь. Статеві органи розвиваються на статевому поколінні. Чоловічі статеві органи — антеридії — утворення овальної форми, усередині яких розвиваються рухливі сперматозоїди (джгутикові чоловічі статеві клітини); жіночі статеві органи — архегонії, колбоподібної форми, у них розвивається нерухлива жіноча статева клітина — яйцеклітина. Для запліднення сперматозоїд повинен потрапити в зовнішнє середовище і запліднити яйцеклітину, що знаходиться всередині архегонію.
Для переміщення сперматозоїда необхідна вода. Із заплідненої яйце-клітини утворюється зародок. Він проростає і перетворюється на дорослу особину нестатевого покоління (спорофіт), яка розмножується спорами, що утворюються на ній у спорангіях. Особини статевого і нестатевого покоління дуже відрізняються між собою за будовою.

Розселяються мохи, плауни, хвощі та папороті за допомогою спор. Поширені вони в різних кліматичних зонах. Однак більшість мешкає на вологих ділянках суходолу, бо для статевого розмноження їм необхідна вода. Проте певні види цих рослин трапляються і в сухих борах, і навіть упустелях.

Коментарі