Профільний рівень 11 клас 2018-2019 н.р., РОЗВЯЗУЄМО ЗАДАЧІ З ГЕНЕТИКИ

Алгоритм розв’язування задач:

1. Прочитавши умову задачі, записати вихідні дані за допомогою загальноприйнятих символів. 
2. Якщо перше покоління одноманітне, то фенотипічна ознака домінантна.
3. Якщо батьківські особини гомозиготи, то перше покоління одноманітне.
4. Чисті лінії (гомозиготи) дають завжди один сорт гамет.
5. Якщо особина має рецесивний фенотип, то вона рецесивна гомозигота (AA). 
6. Гетерозиготи дають завжди парне число гамет, що визначається ступенем гетерозиготності даної особини (наприклад, тригетерозигота буде утворювати вісім типів гамет: 2 необхідно піднести до третього ступеня).
7. При схрещуванні гібридів завжди наявне розщеплення за досліджуваними ознаками, і, навпаки, якщо в поколінні є розщеплення, то батьківська (і) особина з домінантним фенотипом — гетерозигота. 
8. При аналізуючих схрещуваннях число утворених у поколінні фенотипічних класів указує на число сортів гамет, утворених гібридом, причому всі фенотипічні класи будуть представлені рівними пропорціями 1 : 1 (1 : 1 : 1 : 1     і т. д.).

Моногібридне схрещування - схрещування форм, при якому простежується успадкування за однією парою алелей, при цьому форми відрізняються однією протилежною ознакою. Г. Мендель проводив досліди на горосі, вибравши відмінні ознаки (вони не залежать від середовища і є альтернативними); простежував появу цих ознак у поколіннях; для схрещування використав особини, у яких у наступних поколіннях не було розщеплення ознак (чисті лінії); застосував математичний аналіз для обробки результатів; основні висновки одержані в дослідах з моногібридного схрещування.

Якщо материнська рослина мала червоні квітки, а батьківська — білі, то квітки всіх гібридних рослин виявляються червоними, біле забарвлення не проявляється. Значить, у гібрида Г1 з пари батьківських альтернативних ознак розвивається тільки одна, інша ознака не проявляється. Явище переважання у гібрида першого покоління ознак одного з батьків Мендель назвав домінуванням. Ознака, яка проявляється у гібрида і подавлює розвиток іншої альтернативної ознаки, була названа домінантною, подавлена — рецесивною. Це явище виявилось універсальним для рослин, тварин і людини й тому було виведено в ранг правила домінування. Оскільки всі гібриди першого покоління однакові, одноманітні, це явище стали називати першим законом. Менделя , або законом одноманітності гібридів першого покоління.

3 : 1 - формула розщеплення за фенотипом у F2 моногібридного схрещування при повному домінуванні ознак. 1 : 2 : 1 - формула розщеплення за генотипом у F2 моногібридного схрещування при повному домінуванні ознак. Якщо гібриду першого покоління надається можливість самозапилюватися, то в наступному поколінні, тобто в F2, з'являться рослини з ознаками обох батьків - з червоними і білими квітками. Ця закономірність, яка полягає в появі у другому поколінні ознак обох батьківських організмів (домінантних і рецесивних), носить назву розщеплення. Розщеплення виявляється не випадковим, воно підкоряється певним кількісним закономірностям, а саме: 3/4 від загального числа рослин несуть червоні квітки і лише 1/4 - білі. Відношення числа рослин з домінантною ознакою до числа рослин з рецесивною ознакою виявляється рівним 3 : 1 . Значить, рецесивна ознака гібрида першого покоління не зникла, а лише була подавлена і проявилася в другому поколінні. Розщеплення в F2 у певному кількісному співвідношенні домінантних і рецесивних ознак було названо законом розщеплення, або другим законом Менделя. Другий закон Менделя: при схрещуванні двох гетерозиготних особин, тобто гібридів, які аналізуються за однією парою альтернативних видів ознаки, у потомстві спостерігається розщеплення за фенотипом у співвідношенні 3 : 1 і за генотипом 1 : 2 : 1.

Розв'язування задач на моногібридне схрещування при повному домінуванні ознак 

Приклади розв’язання задач №1. 

Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном чорного забарвлення. Яке потомство у F1 виникне від схрещування чорного гомозиготного бика з червоними коровами? Яким буде потомство від схрещувані F1 між собою таких гібридів? Які телята народяться від червоного бика і червоних корів з F?
Аналізуюче схрещування, його практичне значення

Дигібридне схрещування - різновид схрещування, коли аналізується спадковість у потомстві двох ознак - гени ознак, які аналізуються, мають міститися в різних парах гомологічних хромосом 
Приклади розв’язання задач 
№1. Визначте генотип і фенотип кроликів від схрещування дигетерозиготної самки з дигомозиготним за рецесивними ознаками самцем, якщо чорний колір шерсті домінує над білим, а довгі вуха над короткими.


Коментарі