Гениальный мультфильм (шедевр!!!) Путешествие муравья



Наочний посібник для вивчення тем:

  • Біоценоз

Біоценоз (з гр. біос – життя, коінос – загальний, спільний) – сукупність рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, що заселяють певну ділянку суші або водоймища (біотоп). Всі вони пов’язані як між собою, так і з абіотичними факторами середовища. 

Біоценоз – це динамічна, здатна до саморегуляції система, компоненти якої (продуценти, редуценти і консументи) взаємозалежать один від одного. В біоценозі виділяють: зооценоз (сукупність тварин), фітоценоз (сукупність рослин), мікоценоз (сукупність грибів), мікроценоз (сукупність мікробів).

  • Взаємозв'язки між організмами у природі, екосистеми У природі організми живуть не відокремлено один від одного, а в оточенні інших організмів. Навіть поодинока сосна, яка височіє на скелі, зовсім не самотня. Її «сусідами, е різноманітні комахи, які живуть на стовбурі; зрідка пташка може сісти на гілку, щоб перепочити, а корені дерева оточені мешканцями ґрунту.
    Сукупність організмів, які живуть на одній території, називають угрупованням.
    Між організмами в угрупованнях нвиникають різноманітні зв'язки (мал. 163). Досить часто вони пов'язані з живленням (харчуванням) організмів. Ці зв'язки називають харчовими, або ланцюгами живлення. Наприклад, зелені листки дерева об'їдає гусінь. Її з'їдає горобець, який стає здобиччю яструба. Запишемо цей ланцюг живлення в послідовності споживання одних організмів іншими:
    зелений листок гусінь — горобець -яструб. Як бачимо, тваринні організми не можуть існувати без рослинних.

Коментарі