Профільний рівень 10 клас 2018-2019 н.р., ТЕРМІНИ!


Кодон, антикодон, старт-кодон, стоп-кодони
Кодон — триплет, дискретна одиниця генетичного коду; ділянка інформаційної РНК, що складається із трьох послідовних нуклеотидів. Кодує один амінокислотний залишок або слугує сигналом для завершення (нонсенс-кодон) або початку (кодони-ініціатори) білкового синтезу. Із 64 кодонів 61 кодують 20 амінокислот. Кодоном називають також відповідну послідовність трьох нуклеотидів ДНК, яка транскрибує іРНК.
Антикодон — ділянка молекули транспортної РНК, що складається із трьох послідовних нуклеотидів, які впізнають відповідну їй ділянку із трьох нуклеотидів (кодон) у молекулі інформаційної РНК, з яким комплементарно взаємодіє. Специфічна взаємодія кодон — антикодон, яка відбувається на рибосомах у процесі трансляції, забезпечує правильне розміщення амінокислот в синтезованому поліпептидному ланцюзі.
Старт-кодоном в еукаріотичних організмів є триплет АУГ в мРНК, кодуючий метіонін, з якого починається утворення поліпептидного ланцюга в процесі трансляції. У деяких прокаріотів стартовими кодонами є також ГУГ, АУУ, ЦУГ, УУГ.
Стоп-кодон визначає закінчення (термінацію) синтезу поліпептидного ланцюга. Це кодони УАА, УАГ, УГА. Термінуючими кодонами можуть бути також кодони АГА й АГТ; натомість, кодон УГА в мРНК, що транскрибується з мітохондріального генома (крім вищих рослин), не є термінуючим, а кодує триптофан.
Екзони та інтрони. Сплайсинг
З’ясовано, що гени еукаріотів є переривчастими, мозаїчними: вони складаються з кодуючих ділянок — екзоте, розділених некодуючими — інтронамиЕкзон кодує інформацію про синтез білка. Екзонні ділянки, на відміну від інтронних, повністю представлені в молекулі інформаційної РНК, яка кодує первинну структуру білка.
Інтрон не несе генетичної інформації про синтез білка. Інтрони розміщені між екзонами й представлені лише в первинному транскрипті — про-і-РНК. Після дозрівання і-РНК інтрони видаляються (екзони залишаються). Вирізування частин транскрипту та їх зшивання називають сплайсингом, який є важливою складовою процесингу — формування зрілих і-РНК з попередника.


Коментарі