Блог вчителя біології Полтавської ЗОШ № 11 Галушко Марини Григорівни : Біологія 6 клас

Блог вчителя біології Полтавської ЗОШ № 11 Галушко Марини Григорівни : Біологія 6 клас:

Гра "З життя вивчених одноклітинних організмів".
 Уявіть  себе одноклітинними організмами, мешканцями водойми, що розмірковують над «своїм» життям. 

Кожен не раз спостерігав, як «цвіте» вода у калюжах і ставках. Вода стає яскраво-зеленого кольору. Якщо набрати цю воду у стакан і подивитися на світ, то можна побачити в ній безліч дрібних організмів. Деяких з них ми не можемо розглянути неозброєним оком. Їх видно лише під мікроскопом. Тоді ви будете споглядати дивовижний світ різних тварин, які відрізняються за формою і будовою і являють собою зелені кульки, нитки, пластинки. Такі рослини мають просту будову і називаються водоростями

Хламідомонади живуть у невеликих, евтрофованих водоймах, що добре прогріваються (калюжі, стічні канави). У таких водоймах вони швидко розмножуються та викликають «цвітіння» води. Оскільки при живленні клітини хламідомонад поглинають розчинені органічні речовини, вони тим самим сприяють процесу очищення забрудненої води (самоочищенню). Також розвиваються у ґрунтах та морських водоймах.




Хлорела служить також індикатором забруднених водойм. Її використовують в якості біологічної очистки каналізації стічних вод та природних водних об'єктів. Із-за унікальних будови і функцій на «крихітку» покладено величезні надії, і проста зелена водорість з успіхом їх виправдовує.
ВПРАВА "НІМИЙ МАЛЮНОК" .
Результат пошуку зображень за запитом "ХлОРЕЛА"





Коментарі